Binnenland

„Erosie van schorren ook door de natuur”

Het wegslaan van kwetsbare schorren langs de kust blijkt niet alleen het gevolg van menselijke ingrepen, zoals de uitdieping van de Westerschelde of de toegenomen scheepvaart. „Ook de natuur zelf kan voor erosie zorgen”, zo maakten onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en de Rijksuniversiteit Groningen donderdag bekend.

Regioredactie
14 January 2005 08:10Gewijzigd op 14 November 2020 02:06

De onderzoekers stellen in het januarinummer van het wetenschappelijke tijdschrift The American Naturalist dat de uitkomsten van het onderzoek belangrijke gevolgen kunnen hebben voor het beheer van schorren of kwelders.

De erosie van schorren of kwelders is een actueel thema in het licht van de toekomstige verdieping van de Westerschelde in Zeeland. Die verdieping is nodig om het scheepvaartverkeer naar Antwerpen de ruimte te kunnen geven. Natuurorganisaties als Het Zeeuwse Landschap, Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland -verenigd in de coalitie De Schelde Natuurlijk- keren zich tegen deze verdieping omdat daardoor onder meer de schorren verdere onherstelbare schade zullen oplopen.

Overigens stelt onderzoeker Johan van de Koppel van de NIOO-afdeling in Yerseke met nadruk dat schorafslag niet altijd een natuurlijke oorzaak heeft. „Kortom, het is geen vrijbrief om alle afslag maar als natuurlijk te bestempelen en er verder niet naar om te kijken.” Volgens Van de Koppel tonen wiskundige modellen aan dat golfslag op een natuurlijke wijze stukken schor weg kan slaan. „Volgens onze modellen kan dit proces optreden zonder enige invloed van de mens.”

C. Jacobusse van Stichting Het Zeeuwse Landschap is niet onder de indruk van de uitkomsten van het onderzoek. „Wij hebben schorren altijd al beschouwd als een cyclisch landschap. Perioden van erosie en opbouw wisselen elkaar op een natuurlijke manier af.” Het probleem is volgens Jacobusse dat in de Westerschelde wel erosie plaatsheeft, al dan niet natuurlijk, maar dat er geen ruimte is voor opbouw van het schor door onder meer drukke bevaring. „En dan zie je dat het wel degelijk mensen zijn die aan de knoppen zitten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer