Dokters van de Wereld: voorraad medische hulpmiddelen raakt op
Dokters van de Wereld voorziet problemen nu hun voorraden van medische hulpmiddelen langzaam op beginnen te raken. De hulporganisatie is onder meer werkzaam in de Syrische provincies Idlib en Aleppo om medische hulp te bieden aan slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije.
„Voor deze week hebben we in een groot distributiecentrum nog voldoende spullen staan, maar daarna moeten we echt weer bevoorraad worden”, vertelt directeur Jasper Kuipers. Het gaat dan om bijvoorbeeld medicatie, verbandmiddelen, desinfectiemiddelen en zeep. „Voorlopig lijkt het er niet op dat die op tijd komen, omdat medisch transport nog niet mogelijk is.” Normaal gesproken koopt de organisatie materiaal in Turkije en vervoert dat naar Syrië. „Dat gaat nu niet.”
Kuipers maakt zich vooral zorgen over de hygiëne in de klinieken als de spullen lang op zich laten wachten. „Het gevaar is dat ziektes als difterie en cholera weer de kop gaan opsteken.”
Behalve aan medische hulpmiddelen heeft de organisatie ook behoefte aan medisch specialisten, maar ook zij kunnen het gebied niet bereiken. „We zien in onze klinieken veel mensen met verbrijzelde botten. Om dat te behandelen heb je orthopedisch chirurgen nodig en die zijn er in het gebied niet. Het is voor ons nu een hele uitdaging om met zulke specialisten in contact te komen en ze naar de getroffen regio te halen”, zegt Kuipers.
Door de versplinterde politieke situatie in Syrië is het leveren van noodhulp in het land moeilijk. De afgelopen negen jaar hebben de VN slechts één grensovergang tussen Turkije en Syrië goedgekeurd voor internationale hulp. Die weg was de afgelopen dagen gesloten door aardbevingsschade maar is inmiddels hersteld. Turkije werkt aan het openen van twee andere grensovergangen.