Binnenland

Vervolgden zien tsunami als kans

De tsunami van 26 december, die aan minstens 150.000 mensen het leven heeft gekost, biedt kansen om een brug te bouwen tussen vervolgers en vervolgden. Dat blijkt uit berichten die de stichting Open Doors ontvangt uit de regio.

Kerkredactie
13 January 2005 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 02:06

Veel van de landen die zijn getroffen door de verwoestende vloedgolf staan in de top-50 op de ranglijst christenvervolging, die Open Doors jaarlijks opstelt.

De organisatie constateert dat in de nasleep van de zeebeving de westerse wereld openlijk twijfelt aan het bestaan van een genadige God. „De getroffen christenen stonden niet bij deze vraag stil. Zij hadden al geaccepteerd dat de Heere lijden toestaat en maakten plannen om de liefde van Jezus Christus door te geven aan hun vervolgers”, aldus Open Doors.

Ds. Issac Raju en zijn 25-koppige gemeente in Lothkunta (Zuid-India) hielpen bijvoorbeeld een dag na de ramp al mee met het begraven van doden en deelden eten en kleren uit aan overlevenden. De afgelopen maanden zijn deze christenen diverse malen in elkaar geslagen door hindoes. Ds. Raju is volgens Open Doors meer dan eens gemolesteerd, omdat in zijn huis samenkomsten werden gehouden. Toch hield hij zijn gemeente na de vloedgolf voor: „Ik heb geleerd mensen in nood te dienen. Zelfs te midden van lijden kun je zo vreugde ervaren.”

In 1998 nog escaleerde het geweld tegen de christenen in India toen de nationalistische Bharatiya Janata Partij aan de macht kwam. Vele kerken en voorgangers werden aangevallen. Enkelen van hen kwamen om door toedoen van de Rashtriya Swayamsevak Sang (RSS), een extremistische groepering. Op 3 januari prees dezelfde RSS de christenen voor hun inspanningen.

Ook in Indonesië bieden de kerken hulp aan de getroffen regio rond de provinciehoofdstad Banda Atjeh. De provincie Atjeh is al jaren het toneel van een burgeroorlog tussen moslimrebellen en het Indonesische leger. Voor christenen is het leven er dan ook erg zwaar, weet Open Doors. „Zeker omdat bijna de volledige bevolking moslim is en in 2002 de islamitische wetgeving werd ingevoerd. De vervolging is intens.”

Volgens schattingen zijn in Atjeh 150 christenen door het verwoestende water omgekomen en zijn er 5000 dakloos geworden. Ondanks deze relatief lage aantallen is het overgrote deel van de Indonesische kerk te hulp geschoten, aldus Open Doors.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer