Preventieregelingen meer gebundeld door akkoord VWS en partijen
Gemeenten kunnen preventiemaatregelen makkelijker gaan nemen nu ze meer gebundeld worden en financiering ervoor eenvoudiger is aan te vragen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft daarvoor een akkoord gesloten met onder meer de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Zorgverzekeraars Nederland.
Voor bepaalde preventiedoelen, zoals het tegengaan van eenzaamheid of de gezondheid van ouderen stimuleren, bestaan dezelfde maatregelen die een gemeente kan nemen. Maar tot dusver golden daar aparte regelingen voor. Het Gezond en Actief Leven Akkoord brengt dergelijke regelingen meer bij elkaar, zodat ze elkaar versterken, aldus VWS.
Het kabinet heeft in het coalitieakkoord afgesproken om in 2040 een „gezonde generatie” te bereiken. Voor deze kabinetsperiode stijgen de investeringen daarvoor naar 300 miljoen euro per jaar. 195 miljoen euro daarvan is structureel. Daarnaast is er 150 miljoen euro structureel beschikbaar gesteld voor de doelen van het Integraal Zorgakkoord. Door het akkoord dat nu is gesloten, kunnen gemeenten makkelijker aanspraak maken op deze middelen.
Op andere onderdelen verloopt het halen van preventiedoelen moeizaam. Vorig jaar oktober stopte staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een overleg over problematisch drankgebruik, omdat gesprekken daarover met bijvoorbeeld verkopers of producenten te weinig opleverden. Desondanks zei hij later het vertrouwen in het preventieakkoord niet verloren te hebben. „We zullen met ze in gesprek blijven en dan zelf knopen doorhakken en keuzes maken over de te nemen stappen om problematisch alcoholgebruik terug te dringen.”