Binnenland

Tour Hoeksche Waard houdt watersnoodramp 1953 levend

Een audiotour en een expositie in De Stêêne Hut herinneren inwoners van de Hoeksche Waard aan de watersnoodramp van 1953, deze week zeventig jaar geleden.

Conno Bochoven
3 February 2023 14:36
V.l.n.r.: Willy Spaan, Ad Bogaerds, Patty van der Kleij (projectleider Erfgoedlijn Historisch Haringvliet Provincie Zuid-Holland), wethouder Harry van Waveren (gemeente Hoeksche Waard) en rechts Heemraad Waterschap Hollandse Delta Dorenda Gerts. beeld Conno Bochoven
V.l.n.r.: Willy Spaan, Ad Bogaerds, Patty van der Kleij (projectleider Erfgoedlijn Historisch Haringvliet Provincie Zuid-Holland), wethouder Harry van Waveren (gemeente Hoeksche Waard) en rechts Heemraad Waterschap Hollandse Delta Dorenda Gerts. beeld Conno Bochoven

De burgerinitiatieven zijn genomen door Willy Spaan (Stichting Landelijk Erfgoed Hoeksche Waard) uit Zuid-Beijerland en Ad Bogaerds, voorzitter van de Stichting Educatief Centrum Numansdorp.

Wat is De Stêêne Hut eigenlijk?

Ad Bogaerds: „Deze hut is een emotionele plek voor veel mensen. Hier vlakbij brak over een lengte van 1400 meter een dijk door die grensde aan het Hollands Diep. Als gevolg daarvan kwam in de nacht van 1 februari 1953 een zee van water de polder in. Daardoor verdronken 56 mensen in het buurtschap Schuring bij Numansdorp.”

Hoe komen jullie op de audiotour?

Willy Spaan: „Er bestaan allerlei zogeheten provinciale erfgoedlijnen, die verhalen vertellen over een gebied. Ik vond het altijd al jammer dat er niets voor de Hoeksche Waard was, maar recent deed zich de kans voor om rond de herdenking van de watersnood aan te haken bij de Erfgoedlijn Historisch Haringvliet. Die kans wilden we niet laten lopen.”

Waarom niet?

Spaan: „Er zijn steeds minder overlevenden en de watersnoodramp mag niet worden vergeten. De overstromingen moeten jong en oud bewust maken van de zeespiegelstijging en van klimaatverandering. Het gevaar voor nieuwe overstromingen is niet geweken. En juist in de rampnacht waren veel mensen niet op het wassende water voorbereid, zei wethouder Harry van Waveren onlangs bij de ingebruikname van de tour.”

Hoe werkt de tour?

Spaan: „Op veertien plekken bij Zuid-Beijerland, op eiland Tiengemeten en in Numansdorp worden verschillende aspecten van de rampnacht belicht. Op veertien plekken in het landschap staan paaltjes met daarop een QR-code. Wie daar met z’n telefoon de code scant, krijgt het verhaal ter plaatse te horen en ziet foto’s via www.ramp1953.nl. De route is in willekeurige volgorde te volgen. Een kaart met de veertien plekken staat op de website.”

De expositie in De Stêêne Hut is te zien op 4, 11 en 18 februari, tussen 13.00 en 16.00 uur aan de Schuringse Havenkade WZ 18.

> ramp1953.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer