Stichting Jarige Job deelt verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede
De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.
Het aantal aanvragen steeg voor het laatste kwartaal met 60 procent. Daarnaast verwacht de stichting dit jaar 140.000 boxen uit te delen en geeft ook edcuatie op scholen.
De verjaardagsboxen van Stichting Jarige Job worden via 172 lokale voedselbanken uitgedeeld. Ze kunnen ook aangevraagd worden via stichting Sam&, waar onder andere stichting Leergeld bij is aangesloten, en bij uitzondering via de website van Jarige Job. In de doos zitten versiering, ingrediënten voor een taart, een boek, cadeautjes, en een traktatie voor de opvang of op school.
„Natuurlijk spaar ik zelf voor de verjaardagen”, vertelt Anna Ottens, die van Jarige Job pakketten voor de kinderen kreeg. „Mijn geldprobleem is niet het probleem van mijn kinderen, vind ik. Maar de verjaardagsbox neemt stress weg en is echt een grote steun. Ik heb zeven jaar als kraamverzorgster gewerkt, ook in huishoudens die het minder hadden dan ik het nu heb. Als ik al zo blij ben met de box, hoe moet dat voor hen dan wel niet zijn.”
Ottens kwam via de ziektewet in de WW terecht en vervolgens in de bijstand. „Het was vreselijk om naar de voedselbank te moeten gaan, maar het hielp wel. En dat ik rond de verjaardag van de kinderen ineens een verjaardagsbox kreeg, was zo’n verademing!” Inmiddels gaat ze niet meer naar de voedselbank, maar krijgt ze de boxen via Stichting Leergeld.
Rollenbaan
In de kleurrijke, creatieve loods van Stichting Jarige Job op het terrein van de Van Nellefabriek in Rotterdam worden de dozen aan een rollenbaan ingepakt. Vandaag staat er een team collega’s van het bedrijf Finaps en BMO. Ze laten weten dat ze vijf procent van hun werktijd mogen inzetten voor goede doelen.
Bijna al het inpakwerk bij Jarige Job gebeurt op deze manier door teams van bedrijven of verenigingen. Daarnaast zetten 136 vrijwilligers zich in voor de stichting, die ook acht vaste medewerkers heeft. Vrijwillige chauffeurs verspreiden de pakketten onder de voedselbanken. De andere pakketten worden rechtstreeks en kosteloos thuis geleverd door PostNL.
Aan het einde van de rollenbaan in de loods schuift een van de collega’s van het bedrijfsteam een kleurplaat tussen een boek dat in het pakket voor een jarig meisje gaat. „Ik vind het mooi, maar ook best heftig. Ik heb twee zusjes in deze leeftijd.”
Bewust maken
Stichting Jarige Job werd opgericht door Huib en Barbara Lloyd die rond de verjaardag van hun zoontje de grote ongelijkheid tussen arm en rijk ontdekten in hun wijk Rotterdam-Spangen. Sinds 2010 zijn een half miljoen boxen uitgedeeld. Annemiek Alberts, communicatiespecialist bij de stichting: „Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het moeilijk is de verjaardag van een kind te vieren: financiële problemen in het eigen bedrijf, schulden, geldgebrek door ziekte … Door de huidige inflatie hebben veel gezinnen het financieel lastig. Als je het zelf goed hebt, kun je je niet voorstellen hoe moeilijk die situaties kunnen zijn.”
De stichting ontwikkelde ook een educatieprogramma voor scholen. „Kinderen kunnen keihard zijn voor elkaar. We willen hen ervan bewust maken dat het niet vanzelfsprekend is dat je je verjaardag kan vieren, en hen te laten inzien dat ze elkaar er niet om pesten. En wellicht wél dat klasgenootje uitnodigen voor een kinderfeestje, ook al kan hij of zij geen cadeautje meebrengen. Op sommige scholen worden trouwens geen traktaties meer uitgedeeld rond verjaardagen, maar mogen de kinderen een activiteit kiezen om met de klas te doen. Dan kunnen alle kinderen meedoen.”
Cadeautjes doneren
Verschillende bedrijven bieden hun producten met korting aan voor de verjaardagsboxen van Jarige Job. In januari kunnen mensen ook thuis nieuwe cadeautjes gratis laten ophalen door de PostNL-pakketbezorger of gratis verzenden via PostNL. „Vorig jaar kwamen er 87.000 pakketjes binnen, dit jaar hopen we op nog meer”, zegt Alberts.
De stichting ontvangt financiële steun uit subsidies en donaties. In 2021 waren de kosten voor toen ruim 82.000 boxen 3 miljoen euro en was het resultaat 1,5 miljoen euro. Annemiek Alberts: „Deze opbrengst is gebruikt om onze continuïteitsreserves aan te vullen. Die hebben we door corona aan moeten spreken.”
Nu de stichting meer middelen heeft, biedt ze ook verjaardagsboxen aan voor 12- tot 18-jarigen. „De 13- tot 15-jarigen krijgen bijvoorbeeld een bluetooth geluidsboxje en een spelletje. Elke box is anders, en afhankelijk van wat we inkopen of gedoneerd krijgen.”