Fransen staken en betogen weer tegen pensioenhervorming
In Frankrijk zijn er opnieuw op nationaal niveau stakingen en protesten tegen de voorgestelde verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar en andere aanpassingen van het gecompliceerde pensioenstelsel. Mensen moeten ook langer hebben gewerkt voor ze voor hun 67e aanspraak op een volledig pensioen kunnen maken. Volgens de regering zijn de hervormingen noodzakelijk, omdat mensen langer moeten werken nu ze over het algemeen ouder worden dan voorheen. De werkenden betalen de pensioenen van steeds meer gepensioneerden.
De vakbonden hebben hierover al eerder acties georganiseerd met als grootste de landelijke stakingsdag van 19 januari. Toen betoogden tussen 1 en 1,5 miljoen mensen tegen de hervormingsplannen. Dinsdag hopen de bonden op nog meer stakers en betogers. De grootste protestmars is weer in de hoofdstad Parijs en is rond 14.00 uur op het Place d’Italie begonnen. De mars gaat door het centrum van zuid naar noord. Burgemeester Anne Hidalgo loopt ook mee. In sommige plaatsen zoals Nantes en Rennes zijn ongeregeldheden gemeld waarbij de politie traangas inzette.
In heel het land wordt al vanaf 10.00 uur gedemonstreerd. Volgens de vakbonden zijn bijvoorbeeld in Marseille meer dan 200.000 mensen gaan demonstreren, volgens de politie 40.000. De bonden zien ook veel stakers, zo zou ruim de helft van het spoorwegpersoneel en de helft van de onderwijzers staken. Maar het ministerie van Onderwijs stelt dat in het onderwijs 26 procent staakt. In olieraffinaderijen wordt massaal gestaakt net als 19 januari. Bij het staatselektriciteitsbedrijf EDF zou 40 procent van de werknemers staken.
De regering heeft de plannen maandag aan het parlement voorgelegd en heeft beklemtoond dat er niet gediscussieerd kan worden over de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. De regering van president Macron en premier Borne heeft geen meerderheid meer in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering. De grote oppositiepartij, de Republikeinen, lijkt de plannen goedgezind. De links-radicale coalitie Nupes verwerpt ze, net als onder meer het Rassemblement National, fel en heeft talrijke amendementen ingediend.
Franse regeringen worstelen al decennia met de pensioenhervorming en de protesten tegen hun plannen om het dure en ingewikkelde, per beroepsgroep opgebouwde stelsel te veranderen. Macron heeft vooral vanwege felle protesten in 2020 een hervormingsplan in een la laten verdwijnen.