DNB: miljoenen Nederlanders hebben moeite met digitaal bankieren
Miljoenen Nederlanders hebben moeite met digitaal bankieren, terwijl steeds meer betaalzaken digitaal worden geregeld. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB) die banken oproept meer in te zetten op persoonlijk contact waarbij klant en bankmedewerker fysiek op dezelfde locatie zijn. Onderzoek van DNB onder duizenden mensen wijst uit dat vooral minder vaak voorkomende handelingen als het openen van een bankrekening of het blokkeren van een bankpas als lastig worden ervaren.
Het gaat om in totaal 2,6 miljoen Nederlanders die volgens DNB niet al hun bankzaken zelfstandig uitvoeren. Alledaagse handelingen zoals het controleren van het banksaldo of het doen van betalingen lukt hen vaak wel. Maar problemen ontstaan bij het lezen van ingewikkelde teksten of het verrichten van handelingen onder tijdsdruk. Met name Nederlanders die onvoldoende digitaal bekwaam zijn en lageropgeleiden hebben daar last van, concludeert DNB, evenals mensen met een fysieke of mentale beperking.
Ongeveer 400.000 mensen uit deze groep zijn zelfs volledig afhankelijk van anderen wanneer zij digitaal bankieren. Vaak gaat het hier om Nederlanders op leeftijd of lageropgeleiden, die hulp zoeken bij bijvoorbeeld familieleden. Dat gaat echter niet van harte, veel van hen ervaren een gevoel van schaamte, minderwaardigheid of machteloosheid. Hulp van de bank zelf wordt daarentegen steeds onbereikbaarder. Waren er eind 2011 nog ruim 2600 bankvestigingen te bezoeken, tien jaar later waren dat nog 726.
Veel van die service is nu te raadplegen via de mobiele apps van de verschillende banken. Maar die zijn niet voor iedere Nederlander even makkelijk te bedienen. Zo vertelt een van de deelnemers aan het onderzoek dat hij de app moeilijk kan bedienen als gevolg van reuma in de handen. „Ik heb al moeite genoeg om een appje te sturen, laat staan dat ik nummers kan invullen voor bankzaken.” Voor mensen met een migratieachtergrond kan het ook lastig zijn. „In Marokko hebben we dat allemaal niet, dus ik heb het nooit geleerd”, liet een ondervraagde weten die in Marokko is geboren.
DNB roept banken daarom op fysieke contactpunten voor klanten te behouden. Ook het inrichten van een bereikbare klantenservice draagt volgens DNB bij aan de oplossing, in plaats van een chatbot. Daarnaast zouden klanten gebaat zijn bij trainingen en workshops, die worden aangeboden in meerdere talen. DNB is niet de eerste die deze problematiek aankaart. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zei onlangs ook al dat de financiële sector meer moet doen om mensen die moeite hebben met digitale zaken te bereiken en te helpen.