Koloniën van Weldadigheid toegevoegd aan Canon van Nederland
De Koloniën van Weldadigheid staan vanaf donderdag in de Canon van Nederland, een overzicht van belangrijke momenten en plekken in het vaderlandse verleden. Ze maken deel uit van het verhaal over koning Willem I. De toevoeging is donderdag gevierd in Museum de Proefkolonie in het Drentse dorp Frederiksoord.
De Koloniën van Weldadigheid zijn rond 1818 gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Het doel hiervan was om arme gezinnen, bedelaars en zwervers uit de grote steden een beter bestaan te geven op het platteland. Ze kregen er een woning en een stukje grond. In totaal waren er zeven koloniën: Frederiksoord, Veenhuizen en Wilhelminaoord in Drenthe, Willemsoord en Ommerschans in Overijssel en Wortel en Merksplas in België, dat toen nog deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. De Drentse koloniën zijn in 2021 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.
De Canon van Nederland bestaat uit vijftig zogeheten vensters. In de ogen van de samenstellers zou iedere Nederlander die moeten kennen. Ze worden bijgebracht in geschiedenislessen op basisscholen en middelbare scholen. Het overzicht begint bij Trijntje, het oudste menselijke skelet dat in Nederland is gevonden, en eindigt bij het Oranjegevoel sinds 1974. Op de lijst staan onder meer Willem van Oranje, de VOC, Rembrandt, slavernij, Napoleon Bonaparte en de Tweede Wereldoorlog.