Binnenland

Heijnen na rapport: strengere regels voor kringloopeconomie

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) komt snel met strengere regels voor bedrijven om de doelen voor een kringloopeconomie te halen. Dat zegt zij na het verschijnen van een kritisch rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Volgens het PBL heeft het kabinet tot nu toe nauwelijks vooruitgang geboekt om toe te werken naar een circulaire economie.

ANP
26 January 2023 15:59Gewijzigd op 26 January 2023 17:26

Er moet nog veel gebeuren om het doel te halen in 2050 een volledige kringloopeconomie te zijn, aldus Heijnen. „Het is duidelijk een kritisch beeld wat het PBL schetst. We halen dit niet als we verder gaan op de manier waarop we bezig zijn.” In een kringloopeconomie worden grondstoffen veel minder en efficiënter gebruikt, bijvoorbeeld door materialen te hergebruiken, over te stappen op biologische alternatieven en minder afval te verbranden.

Het kabinet werkte al aan een groot plan om de kringloopdoelen te halen. Zo wil Heijnen onder meer een verplicht percentage aan hergebruikte materialen in producten en milieuschade doorrekenen aan bedrijven. Binnenkort presenteert ze haar plannen aan de Tweede Kamer. Heijnen kan niet garanderen dat het kabinet met dit plan wel de doelen gaat halen. „Maar ik hoop het wel. Er liggen nog uitdagingen en ik wil echt mijn best doen om die doelen te halen.”

Volgens haar moeten de overheid, bedrijven en de samenleving op grote schaal actie ondernemen. „We hebben de innovatie en de kennis in huis, maar we moeten opschalen. Bedrijven en investeerders moeten zich ervan bewust worden dat het nuttige investeringen zijn.”

Onlangs verplichtten 45 overheidsinstanties zichzelf om circulair in te kopen. Alle instanties kopen samen voor meer dan 85 miljard euro aan spullen in per jaar. Heijnen hoopt dat bedrijven het voorbeeld van de overheid volgen.

Niet alleen moet in 2050 de economie zo goed als volledig circulair zijn, in 2030 moet al het gebruik van mineralen, metalen en fossiele brandstoffen gehalveerd zijn. Volgens het PBL is er sinds 2016, toen de doelen werden gesteld, „nauwelijks vooruitgang” geboekt.

Natuur & Milieu noemt het gebrek aan voortgang „heel zorgwekkend”. In een verklaring beaamt directeur Marjolein Demmers dat de nodige omslag er niet komt „zonder goed beleid vanuit de overheid”. Het gevolg is dan dat „onmisbare grondstoffen opraken, we nog meer schade toebrengen aan het klimaat en natuur en we onszelf opzadelen met een fors afvalprobleem”, somt Demmers op. Ze pleit daarom voor heffingen op het gebruik van fossiele grondstoffen en wijst ook op het belang om verpakkingen beter te recyclen: „Jaarlijks miljarden verpakkingen weggooien is de huidige praktijk, terwijl er zoveel mogelijkheden zijn voor hergebruik.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer