Berlijn stuurt Leopards naar Oekraïne en andere landen mogen dat ook
De Duitse regering heeft officieel bekendgemaakt dat het land Leopard 2-tanks naar Oekraïne stuurt. De Bondsrepubliek stemt daarnaast in met de levering aan Oekraïne van die tanks door andere landen.
Vooralsnog heeft alleen Polen toestemming gevraagd om Leopard 2-tanks over te dragen aan Oekraïne.
Bondskanselier Olaf Scholz heeft woensdag tegen zijn ministers gezegd dat snel veertien Duitse Leopard 2A6-tanks „naar het Oekraïense front rollen”. Hij heeft dit eerst met bondgenoten afgestemd. Er worden volgens Scholz samen met de bondgenoten tankeenheden gevormd. Met de veertien Leopards die Polen heeft toegezegd gaat het om te beginnen om 28 tanks. Bijvoorbeeld Finland gaat een beperkte bijdrage leveren.
Aan de besluiten gingen dagenlange gesprekken tussen Duitsland en zijn militaire partners vooraf. Onduidelijk is nog of ook Nederland tanks gaat leveren. Nederland zou achttien van Duitsland geleaste Leopard-tanks hebben aangeboden, meldde de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. „We hebben ze geleaset, wat betekent dat we ze kunnen kopen en we ze kunnen schenken”, zei premier Mark Rutte dinsdag in een interview met de krant.
De premier zei ook dat hij „veel begrip” had voor de Oekraïense vraag. Vorige week zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Kamer al dat er voor het kabinet „geen taboes” zijn wat betreft de leverantie van regulier militair materieel aan de Oekraïners.
De Leopard 2A6-tank is ruim 60 ton zwaar en is een van de modernste versies van de Leopards. Scholz heeft lang geaarzeld en wilde geen peperdure uitgesproken aanvalswapens aan Oekraïne leveren, mede omdat dit volgens Duitse opiniepeilingen impopulair zou zijn. In de Bondsdag zei Scholz woensdagmiddag dat hij de zorgen begrijpt, maar hij vraagt om vertrouwen in de bondskanselier en in de regering. Scholz heeft gezegd dat hij Oekraïne wil helpen maar beslist geen escalatie wil van conflicten tussen de NAVO en Rusland.
De tanks worden sinds 1979 in Duitse wapenfabrieken gemaakt of gemoderniseerd. Buitenlandse kopers verplichten zich eerst toestemming van Berlijn te vragen als ze de tanks willen doorverkopen of leveren aan derden. Duitse media meldden eerder al dat de regering toch maar meewerkt aan het sturen van tanks, nadat andere Europese landen zoals Finland en Polen hadden beklemtoond dat ze de Leopards hoe dan ook willen sturen.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt al maanden om het wapentuig en beschuldigde de Duitse regering ervan dwars te liggen. Zelenski denkt dat het moderne aanvalswapen het relatief vastgelopen front kan doorbreken. Maar mogelijk maakt de tank alleen een verschil aan het front als er heel erg veel van worden geleverd, aldus militaire deskundigen.
Oekraïne reageerde tevreden op de belofte van Duitsland dat het land binnenkort kan beschikken over Leopard 2-tanks.
Abrams
De Amerikaanse regering neigt er intussen naar een aanzienlijk aantal Abrams-tanks naar Oekraïne te sturen, meldde The Wall Street Journal. De officiële aankondiging wordt mogelijk deze week naar buiten gebracht, zeggen Amerikaanse functionarissen tegen de krant.
De zending zou deel uitmaken van een diplomatieke afspraak met Duitsland. Eerder deze maand werd gemeld dat Duitsland alleen zware tanks aan Oekraïne wil leveren als de VS dat ook doen, om te voorkomen dat de NAVO-lidstaten verdeeld lijken. Het Amerikaanse leger liet daarna weten dat de levering van Abrams-tanks weinig zinvol is, omdat de Amerikaanse tank op een andere brandstof rijdt dan de Leopard 2 of de Challenger 2, die Groot-Brittannië levert. Bovendien is het onderhoud duurder.