Grote prijsverschillen bij ziekenhuizen
Ziekenhuizen hanteren zeer verschillende prijzen voor de ingrepen die ze verrichten. Verschillen van 50 tot 70 procent voor veelkomende ingrepen zijn geen uitzondering. Dat blijkt uit een onderzoek van vakblad Medisch Contact naar de prijzen die zestien ziekenhuizen in Noord– en Zuid–Holland vragen voor acht standaardingrepen.
Ziekenhuizen moeten sinds eind vorig jaar prijslijsten openbaar maken. Het gaat om prijzen die ze hanteren voor patiënten van verzekeraars waar ze geen contract mee hebben gesloten. Patiënten moeten zelf kijken of het ziekenhuis waar zij naar toe willen wel een afspraak met hun verzekeraar heeft gemaakt. Als dat niet zo is en het ziekenhuis is duurder dan het ziekenhuis waar de verzekeraar wel een contract heeft, dan hoeft de verzekeraar van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) de behandeling niet volledig te vergoeden.
Uit het onderzoek blijkt dat een patiënt voor een enkelvoudige liesbreukoperatie het voordeligst af is bij het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. Daar kost dit 1891 euro. Het nabijgelegen BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam–Noord rekent 2659 euro voor dezelfde ingreep.
Een patiënt met een versleten heup, die na een operatie enkele dagen moet worden opgenomen is het goedkoopst af in het HagaZiekenhuis in Den Haag. Diezelfde behandeling kost in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk 56 procent meer. Een staaroperatie is het goedkoopst in het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag. Die is daar 19 procent goedkoper dan in het Leids Diaconessenhuis. De dagbehandeling is daar zelfs 76 procent voordeliger dan in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle.
Neurochirurg R. Walchenbach van het voor herniapatiënten dure MC Haaglanden benadrukt echter dat de prijs van een individuele medische behandeling (een zogeheten DBC) niets zegt. „Verzekeraars nemen een totaalpakket af. De ene DBC zal daarin duurder zijn en de ander goedkoper." Hij verwacht dat verzekeraars vooral in zee gaan met ziekenhuizen die in de buurt liggen en kwaliteit leveren. „De prijs speelt een ondergeschikte rol."
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) verwacht dat verzekeraars niet al te ingewikkeld zullen doen als een patiënt bij een ander ziekenhuis duurder uitkomt. „De zorgverzekeraars sluiten contracten af met Jan en alleman. En voor die enkele verzekerde die bij wijze van spreken in Groningen naar het ziekenhuis gaat, doen ze geen moeite. Dan betalen ze gewoon die prijs die dat ziekenhuis er voor vraagt", zegt G. Eysink van ZN in het vakblad.