Natuurmonumenten: oplossing droogte ligt buiten natuurgebieden
Hoewel in natuurgebieden al veel maatregelen worden genomen tegen droogte en het daarmee groeiende risico op branden, ligt de oplossing vooral daarbuiten. Dat zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten in een reactie op een rapport dat maandag verscheen waarin experts waarschuwen voor een toename van het aantal natuurbranden door klimaatverandering.
Daarbij doelt de organisatie op het verhogen van grondwaterstanden en oplossen van stikstofproblematiek. „Een betere natuurkwaliteit draagt bij aan vitalere bossen met minder risico op ongecontroleerde bosbranden.” Verdroging is volgens Natuurmonumenten een steeds groter wordend probleem voor de natuur. „Hoe meer water we vasthouden, hoe weerbaarder het bos wordt.”
In het rapport waarschuwen wetenschappers van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), het KNMI en andere kenniscentra dat door toenemende warmte en droogte Nederland steeds vaker te maken krijgt met onbeheersbare natuurbranden die niet meer kunnen worden geblust. „We zien een groter risico op natuurbranden door de toename van droge periodes die bovendien langduriger zijn dan voorheen”, erkent Natuurmonumenten.
De organisatie werkt al nauw samen met onder meer de brandweer en er zijn preventieplannen gemaakt voor risicogebieden. Ook worden bossen gevarieerder gemaakt, wat volgens de woordvoerder bijdraagt aan het beter beheersen van ongecontroleerde natuurbranden, het vasthouden van water en goed is voor de biodiversiteit. Daarnaast werkt Natuurmonumenten aan de toegankelijkheid van natuurterreinen voor de brandweer, vinden er brandoefeningen plaats en worden bluswaterputten aangelegd.