Buitenland

Meer dan miljoen Fransen demonstreren tegen pensioenplannen

In Parijs en andere Franse steden is donderdag op grote schaal geprotesteerd tegen de voorgestelde hervormingen van het pensioenstelsel. De Franse regering schat het aantal demonstranten op 1,1 miljoen, onder wie 80.000 in Parijs.

ANP
19 January 2023 15:40Gewijzigd op 20 January 2023 08:02
Parijs, Place de la Bastille. beeld AFP, Thomas SAMSON
Parijs, Place de la Bastille. beeld AFP, Thomas SAMSON

Vakbond CGT denkt zelfs dat er rond de 2 miljoen mensen de straat op zijn gegaan. Alleen al in de Franse hoofdstad zouden 400.000 mensen op de been zijn. Het zijn er hoe dan ook meer dan tijdens een vorig massaprotest in 2019 tegen pensioenhervormingen. De actiedag wordt daarom beschouwd als een overwinning voor de vakbonden, die al nieuwe protesten hebben aangekondigd, waaronder een grote op 31 januari.

De vakbonden hadden vooraf gerekend op tussen de 50.000 en 80.000 demonstranten in Parijs, maar volgens een vakbondsleider kwamen er nog meer mensen naartoe. Dat was met het openbaar vervoer erg moeilijk door de vele bussen, treinen, trams en metro’s die niet reden vanwege de staking. In heel het land was het openbaar vervoer voor een groot deel uitgevallen.

De politie van Parijs meldde rond 17.00 uur dat dertig mensen zijn aangehouden. Zij hadden wapens bij zich of gooiden met voorwerpen. De politie zette in de buurt van Place de la Bastille traangas in tegen gemaskerde betogers.

In sommige plaatsen zoals Rennes raakte de politie slaags met groepjes betogers of relschoppers. Op de beroemdste avenue van Marseille, La Canebière, is ook een grote protestmars gehouden. Andere grote demonstraties zijn onder meer gemeld in Toulouse, Bordeaux, Brest, Grenoble, Le Havre, Lyon, Nantes, Nice en Rouen. De bonden rekenden vooraf op 750.000 betogers op donderdag in heel het land.

Als de betogingen en de stakingen dagenlang duren dreigt het land, net als eerder in de slepende conflicten over de pensioenhervorming, verlamd te worden. De betogers keren zich vooral tegen de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar. Pijnpunt is ook het aantal jaren dat men moet hebben gewerkt om aanspraak te kunnen maken op een volledig pensioen. De regering van president Emmanuel Macron vindt de hervorming noodzakelijk door het stijgende aantal gepensioneerden, die bovendien vaak ouder worden dan voorheen.

Franse regeringen worstelen al decennia met deze hervorming en de massale protesten tegen hun plannen. Het lukt maar niet om het dure en ingewikkelde, per beroepsgroep opgebouwde stelsel te veranderen. Macron heeft vooral vanwege felle protesten in 2020 een hervormingsplan in een la laten verdwijnen. Bijkomend probleem is dat zijn regering nu geen meerderheid in het parlement meer heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer