Kerk & religieopen doors

Afghanistan zakt flink op jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging

Afghanistan voert niet langer de Ranglijst Christenvervolging aan. Opmerkelijk genoeg daalde het land naar de negende plaats in het jaarlijkse overzicht van Open Doors, dat woensdag verscheen.

18 January 2023 06:33
Een Afghaans meisje. beeld AFP, Shafiullah Kakar
Een Afghaans meisje. beeld AFP, Shafiullah Kakar

De koppositie is weer overgenomen door Noord-Korea, een plek die het communistische land al vele jaren innam voordat Afghanistan in 2022 op nummer 1 kwam te staan. De naar schatting enkele duizenden lokale christenen in die islamitische republiek lijken na de machtsovername door de taliban van de radar te zijn verdwenen, aldus Open Doors. Dat het land zo’n forse daling heeft gemaakt, komt door een afname in de geweldsscore.

18972437.JPG
Talibanstrijders in het centrum van de Afghaanse hoofdstad Kabul. beeld ANP

De top 10 bevat verder ten opzichte van 2022 vrijwel dezelfde namen, al zijn de landen wel van positie gewisseld. India valt dit jaar met een 11e plaats (in 2022 nog 10e) net buiten deze hoogst genoteerde landen, maar behoudt wel dezelfde score. Sudan is juist de top binnengekomen; het Oost-Afrikaanse land steeg van plek 13 naar 10.

De organisatie uit Ermelo publiceerde woensdag de ranglijst van vijftig landen waar christenen het hevigst worden vervolgd. Het overzicht verschijnt daarmee voor het dertigste achtereenvolgende jaar. Gedurende deze periode „is christenvervolging wereldwijd schrikbarend toegenomen”, aldus Open Doors. Vandaag de dag hebben alleen al in de top 50 ruim 300 miljoen christenen te maken met „zeer zware of extreme vervolging”.

Greep

Volgens Open Doors blijft het geweld tegen christenen in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara toenemen. Regeringen zijn nauwelijks in staat de opmars van islamitisch jihadisme tegen te houden, zoals in Mali en Burkina Faso. Deze landen zijn achtereenvolgens gestegen van de 24e naar de 17e positie en van plaats 32 naar 23.

Open Doors signaleert ook de trend om via internet de controle over de bevolking te vergroten. „Vooral in China zetten de autoriteiten digitale controle in om onverbiddelijk greep te krijgen op religieuze groeperingen”, stelt de organisatie. De toegang tot christelijke content op online platforms blijft in het Aziatische land –dat de 16e plaats bezet– afnemen.

Daarnaast klinkt er bezorgdheid over de afname van het aantal christenen in het Midden-Oosten. Nog altijd trekken velen weg uit de regio als gevolg van discriminatie en vervolging, naast slechte economische vooruitzichten.

Ook in Latijns-Amerikaanse landen als Nicaragua (met plaats 50 een nieuwkomer), Cuba en Colombia verslechteren de omstandigheden voor christenen, signaleert Open Doors. Dat is mede het gevolg van corruptie, misdaadbendes en etnische leiders die afwijzend zijn naar christenen die niet meer deelnemen aan lokale religieuze tradities.

Het aantal christenen die om hun geloof werd vermoord, is afgelopen jaar nauwelijks afgenomen; van 5898 naar 5621 doden. Het leeuwendeel van deze slachtoffers (ruim 5000) werd in Nigeria gedocumenteerd. Bijna evenzoveel mensen zijn daar ontvoerd en ongeveer 1000 vrouwen verkracht. Het Afrikaanse land neemt de zesde plaats in.

Ook bezittingen van christenen zijn vaak doelwit. Vorig jaar zijn volgens Open Doors wereldwijd ruim 2100 kerken aangevallen of in brand gestoken, en meer dan 4500 woningen verwoest.

Lichtpunt

Een lichtpunt noemt de organisatie de groeiende tolerantie jegens christenen in verschillende Arabische staten. Landen als Bahrein, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten staan meer godsdienstvrijheid toe en treden op tegen radicaalislamitische groeperingen en haatzaaien tegen christenen. Dat is ook terug te zien in de ranglijst. Zo daalde Egypte van de 19e naar de 35e plaats.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer