„Wij geloven dat Sri Lanka in Gods handen is”
Hij weet de Srilankaanse gemeenteleden in hun pijn over de ramp in Zuidoost-Azië slechts één richting te wijzen: die van het Woord. „Onze harten zijn verwond”, aldus de 41-jarige voorganger Sadhu Singh Ratnavelayutham uit Zwijndrecht. „Maar God zegt dat Hij niet alleen slaat, maar ook geneest en dat Hij niet alleen vernietigt, maar ook herstelt.”
De verslagenheid in zijn gemeente is groot. Vier van de ongeveer 75 gezinnen hebben in Sri Lanka familieleden verloren als gevolg van de verwoestende vloedgolf die Azië op eerste kerstdag trof. In het bijzonder voor hen heeft ds. Ratnavelayutham afgelopen zondag tijdens de dienst voorbede gedaan. „De mensen dragen een enorm verdriet in zich om”, zegt hij.
De gemeente van ds. Ratnavelayutham bestaat grotendeels uit Srilankanen die wegens de burgeroorlog naar Nederland zijn gevlucht en in de provincie Zuid-Holland wonen. De meesten zijn Tamil, een enkeling is Singalees. Zondags komen zij bijeen in een eigen gebouwtje in Dordrecht voor het beluisteren van een preek in het Tamil. Elders in het land zijn nog zo’n tien gemeenten van Srilankaanse komaf. De meeste hebben een evangelische inslag.
De gemeenteleden doen er alles aan om gegevens boven water te krijgen over hun familie in Sri Lanka. Twee weken na de tsunami is de behoefte aan informatie onverminderd groot, zegt ds. Ratnavelayutham. „Velen verkeren in onzekerheid over wat er aan de hand is met ouders, broers en zussen. Vier gezinnen in de gemeente hebben familieleden verloren. Een van de gemeenteleden is naar Sri Lanka vertrokken.”
Ds. Ratnavelayutham -sinds 1987 in Nederland, getrouwd en vader van drie kinderen- heeft zelf bijna dagelijks telefonisch contact met zijn broer in Colombo. „Hij leidt daar een huisgemeente. Via een uitgebreid netwerk probeert hij zicht te krijgen op wat er met voorgangers en gemeenten in de rest van het land gebeurt.”
Christenen in Sri Lanka zijn door de tsunami zwaar getroffen, aldus ds. Ratnavelayutham. In zijn woning in Zwijndrecht leest de voorganger een e-mail van zijn broer voor. Daarop staan de namen van enkele predikanten uit het district Mullaittivu. Voorganger Geetharaj van de My Savior Church verloor in de vloedgolf zestig gemeenteleden, onder wie zijn vrouw en drie kinderen.
„Er hebben zich vreselijke taferelen afgespeeld”, zegt ds. Ratnavelayutham. Hij laat foto’s zien die hij vanuit het verwoeste gebied doorgemaild kreeg. „In Galle, in het zuiden van het land, is een hele gemeente weggenomen. Alle tachtig leden zijn verdronken. Zij waren bijeen tijdens een nachtdienst van eerste op tweede kerstdag toen zij door het water werden overvallen.”
De voorganger weet dat er geruchten de ronde doen over extremistische boeddhistische monniken die de beschuldigende vinger richten op christenen. Harde gegevens heeft hij niet voorhanden. „Ik zou er niet raar van opkijken”, zegt hij. „Christenen hebben het in Sri Lanka bepaald niet gemakkelijk. Evangeliseren is er verboden. Wie naar het christendom overgaat, loopt grote risico’s. Onlangs is er nog een poging gedaan om een kerk te vernielen.”
Vooral de situatie in het noorden en het oosten van Sri Lanka, waar honderden kleine christelijke gemeenten zijn, baart de voorganger zorgen. „Westerse media richten zich bijna uitsluitend op wat er zich in het zuiden afspeelt. De berichten die ik vanuit de noordelijke regio’s hoor, stemmen mij niet erg hoopvol. Zo vernam ik dat het regeringsleger hulptransporten zou tegenhouden.”
Inmiddels zijn de leden van de gemeente van ds. Ratnavelayutham druk bezet met het inzamelen van geld en goederen. „Mensen zetten hun gevoelens van verdriet en machteloosheid om in hulpbetoon”, aldus de voorganger. „Mijn vrouw en ik hebben besloten om nog zuiniger te gaan leven dan we al deden. We willen zo veel mogelijk geld sparen en dat besteden aan de wederopbouw van het gemeenteleven in Sri Lanka.”
Onder de gemeenteleden is veel behoefte aan onderling gesprek en gebed. „Telkens als wij beelden zien uit Sri Lanka rijst in onze harten een roep omhoog tot God. Dat gaat vanzelf. We vragen of God wil ingrijpen. Innerlijk ervaren wij de rust en vrede van Jezus Christus. Hij geeft ons de zekerheid dat Sri Lanka in Zijn hand is. Hij heeft daar alle autoriteit. Wij geloven vast dat Hij uit het slechte het goede kan voortbrengen.”
Vragen naar Gods hand in de tsunami gaat de voorganger niet uit de weg. „Zulke vragen komen onder ons voor, zeker. Deze ramp kan bij mensen grote twijfels teweegbrengen over het bestaan van God. De Heere waarschuwt ons er daarom voor dat we moeten waken en bidden en dat we ons moeten voorbereiden op de komst van de Heere Jezus.”
Ds. Ratnavelayutham is ervan overtuigd dat de ramp christenen wereldwijd veel te zeggen heeft. „Twee weken geleden preekte ik over Joël. De profeet roept iedereen op om rouw te bedrijven met het hart. Niet de kleding, maar het hart moet worden gescheurd. Dat is in deze tijd ook nodig. Wij moeten wakker worden en oog krijgen voor de nood van de wereld. Elk mens heeft een ziel en elke ziel moet worden gered. Door de zondeval is alles verstoord. De mens verkeert in duisternis. Hij moet worden vernieuwd. En dat is nog mogelijk. We leven immers in de periode dat God elk mens genade wil geven.”