EU praat met VS over steun vliegtuigbouw
De Europese Unie en de Verenigde Staten drijven hun geschil over de subsidies voor Airbus en Boeing niet op de spits voor de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Zij gaan onderhandelen over het afschaffen van alle subsidies aan commerciële vliegtuigbouwers.
Dat heeft eurocommissaris Mandelson (Handel) dinsdag in Straatsburg gezegd.
Daarmee komt voorlopig een einde aan de hoogopgelopen ruzie tussen Europa en de VS, die elkaar beschuldigen van onrechtmatige steun aan de eigen vliegtuigfabrikanten Airbus (Europa) en Boeing (VS).
De Verenigde Staten dreigden in oktober een procedure bij de WTO in Genève aan te spannen over de subsidies aan Airbus. De Europese Commissie dreigde daarop met een tegenklacht tegen de Amerikaanse overheidssteun voor Boeing.
Afgesproken is dat zolang de twee partijen onderhandelen een eerder aangespannen procedure bij de WTO stil ligt. „Het is beter te onderhandelen dan een soort gladiatorengevecht te houden voor de WTO”, zei Mandelson.
Airbus en Boeing, die felle concurrenten zijn, krijgen nu beide miljarden euro’s aan overheidssubsidies. „Afschaffen scheelt de belastingbetaler veel kosten”, zei Mandelson. „Airbus heeft ook voordeel bij eerlijke concurrentie. Het bedrijf is een Europees hightech succesverhaal.”
De EU en VS proberen binnen drie maanden tot een akkoord te komen. Een moeilijkheid is om eerst vast te stellen wat de subsidies precies zijn.
De aandeelhouders van Airbus, het Europese concern EADS (80 procent) en het Britse BAE Systems (20 procent), reageerden verheugd. „We zijn blij met deze kennelijke doorbraak in het transatlantische overleg”, aldus een verklaring.
De overeenkomst over de vliegtuigbouw kan ook een positief effect hebben op andere conflicten tussen de VS en de EU, hoopt Mandelson. De wereldmachten ruziën al jarenlang over andere handelszaken. Een voorbeeld is het Europese verbod op de import van Amerikaans rundvlees.