Politie roept op vermoedens seksueel geweld te blijven melden
De politie roept mensen die slachtoffer zijn geworden of vermoedens hebben van een strafbaar feit over seksueel grensoverschrijdend gedrag zich te blijven melden. Dat zegt een woordvoerder naar aanleiding van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum vrijdag.
Volgens het CBS heeft maar 2 procent of minder van de slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag over hun ervaringen gepraat met de politie of andere instanties. Minder dan 10 procent heeft gesproken met hulpverleners zoals de huisarts, psycholoog of maatschappelijk werker. Slachtoffers praatten vaker met vrienden, hun partner of andere gezins- en familieleden.
„We roepen altijd op als er vermoeden is van een strafbaar feit om het te melden. Dat hoeft niet altijd te leiden tot een aangifte, dat bepaalt het slachtoffer zelf. Als er geen aangifte gedaan wordt, kunnen wij ook doorverwijzen naar andere instanties, zoals het Centrum Seksueel Geweld”, aldus de woordvoerder. „We komen ook mensen tegen die denken dat het niet een strafbaar feit is of denken dat er geen bewijs is. Laat dan aan ons om te bepalen of er bewijs is.”
Volgens de woordvoerder heeft de politie doordat er weinig mensen melding maken nog geen inzicht hoe groot het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag is. „We hebben zeer beperkt zicht op wat er daadwerkelijk gebeurt. Dat is zorgelijk want als we niet weten wat er gebeurt, kunnen we ook niks doen.” Een verkrachting wordt altijd in behandeling genomen, benadrukt de woordvoerder.
Als slachtoffers al komen praten met de politie, is het doel lang niet altijd een aangifte, zegt de woordvoerder. „Mensen willen vaak dat gedrag stopt. Daar kunnen we een rol in spelen door mensen door te verwijzen.”
In 2022 zei 13 procent van de Nederlanders te maken te hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag, tegenover 11 procent in 2020. „Dit is een lichte stijging, het komt op grote schaal voor.” De woordvoerder zegt verder „totaal niet te schrikken” van het aantal slachtoffers. Hij beaamt de ernst van de cijfers, maar zegt ook dat de politie er is voor de opsporing van strafbare feiten.
Meer dan de helft van de jonge vrouwen (52 procent van 18 tot 24 jaar) was afgelopen jaar naar eigen zeggen slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag, becijferden het CBS en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. Van de 16- tot 18-jarige meisjes zegt 46 procent afgelopen jaar slachtoffer te zijn geworden. Ter vergelijking: bij mannen in dezelfde leeftijdsgroepen gaf 15 procent aan slachtoffer te zijn geweest.