Hamer: plan grensoverschrijdend gedrag vraagt inzet iedereen
Het actieplan tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag van ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) vraagt de inzet van de hele samenleving, zegt Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Meer dan de helft van de jonge vrouwen (52 procent) was naar eigen zeggen afgelopen jaar slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum vrijdag.
Het actieplan van de ministers, dat vrijdag naar de Kamer is gestuurd, is een verzameling acties en ideeën. Onder meer wetten en regels moeten voorkomen dat mensen over de grens gaan en ervoor zorgen dat ze sneller worden bestraft als ze dat doen. Hamer heeft veel bijgedragen aan het actieprogramma en krijgt een belangrijke rol bij het uitvoeren ervan.
De aanpak moet volgens Hamer overal vorm krijgen. „Op scholen, in bedrijven, in verenigingen, in gezinnen, op straat en in het uitgaansleven.” Ze zegt grote noodzaak te zien om aan de slag te gaan. „Zeker gezien de schaal waarop het voorkomt.” Ze hoopt het gesprek in de samenleving op gang te houden. „Een cultuur die in eeuwen is gegroeid is niet in een paar jaar veranderd.”
De cijfers over seksueel grensoverschrijdend gedrag die vrijdag zijn gedeeld komen uit de zogenoemde Prevalentiemonitor huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag 2022. Dit is een digitale enquête waaraan ruim 24.000 mensen van 16 jaar of ouder deelnamen in maart en april 2022. Onder alle Nederlanders van 16 jaar en ouder gaf 1 op de 8 aan seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt vorig jaar. Omgerekend gaat het dan om 1,8 miljoen mensen.