Apothekers wijzen op gevaar verkoop meer medicatie bij supermarkt
Apothekers waarschuwen bijvoorbeeld voor de gevaren van het makkelijker beschikbaar maken van onder meer bepaalde maagzuurremmers en laxeermiddelen. De Tweede Kamer bespreekt volgende week de mogelijkheid om voorlichting over bepaalde medicijnen in winkels ook digitaal te mogen aanbieden.
Nu mogen de maagzuurremmers omeprazol en pantoprazol, het laxeermiddel bisacodyl, hogere doseringen van het slaaphormoon melatonine, meerdere neussprays en het anti-allergiemiddel cinnarizine alleen via een apotheek of drogist verkocht worden. In totaal staan ruim 3000 producten geregistreerd als Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD).
Een wijziging van de regelgeving zou het mogelijk maken om die middelen ook te verkopen in bijvoorbeeld een tankstation, supermarkt of andere winkel, legt apothekersorganisatie KNMP uit. Er hoeft dan namelijk geen geschoolde medewerker meer in de buurt te zijn. „Zolang er maar een computerscherm of telefoon in de winkel hangt”, aldus een woordvoerder.
En dat zien de apothekers niet zitten. In een brief aan Kamerleden stellen ze dat de grens tussen de verkoop van Algemeen Verkoop-geneesmiddelen (zoals paracetamol) en de UAD-geneesmiddelen vervaagt. Dat gaat bij veel mensen tot verwarring leiden, denkt de KNMP. „Door verkeerd medicijngebruik worden naar schatting 41.000 mensen per jaar in Nederland in een ziekenhuis opgenomen.”
Zo kunnen de genoemde maagzuurremmers de werking van bloedverdunners versterken. Dat vergroot het risico op bloedingen. Laxeermiddelen worden soms misbruikt door mensen met eetstoornissen. Neusspray werkt bij verkeerd gebruik verslavend en wie de anti-allergiemiddelen tegen reisziekte slikt, mag eigenlijk 24 uur niet autorijden. Eerder waarschuwde de KNMP al over dezelfde gang van zaken rond zwaardere pijnstillers.
Supermarkten zien de wetsverandering wel zitten en hebben daar eerder ook om gevraagd bij het kabinet. Dat kwam omdat een aantal supermarkten in Drenthe en Groningen een paar jaar terug al begonnen was met een ‘drogist op afstand’. De drogisterijbranche trok daarover aan de bel en een procedure bij de Raad van State eindigde in een nederlaag voor de supers. Daarop wilde supermarktkoepel CBL gaan praten met het kabinet over oplossingen. Zeker in krimpregio’s zouden consumenten baat hebben bij een brede verkrijgbaarheid van zelfzorggeneesmiddelen.
Het kabinet vindt op haar beurt dat de wet verouderd is. Digitale communicatie wordt overal in de zorg gebruikt. Bovendien bieden drogisten ook in webwinkels medicatie aan en ook dan krijgt de consument digitaal advies. Altijd fysiek een kenner in de buurt hebben is dus niet nodig, zo luidt de redenatie.