Politiekleiderschapswissel cu

Opvolgster Segers kundig en gedreven politica

Kamerlid Mirjam Bikker is de enige kandidaat voor het fractievoorzitterschap van ChristenUnie in de Tweede Kamer. Wie is deze beoogd opvolger van Gert-Jan Segers en waar staat ze voor?

13 January 2023 11:22Gewijzigd op 13 January 2023 11:51
Mirjam Bikker. beeld Nienke van Denderen
Mirjam Bikker. beeld Nienke van Denderen

„Asjeblieft, niet nu al die opvolgersvraag.” Dat was ruim twee jaar geleden de kop boven een interview met Mirjam Bikker in het Reformatorisch Dagblad. Aanleiding voor het vraaggesprek was de overstap die zij maakte als ChristenUnie-fractievoorzitter in de Eerste Kamer naar de Tweede Kamer. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 stond Bikker op nummer drie van de kandidatenlijst.

Veel woorden wilde de kandidate toen niet wijden aan de mogelijke opvolging van Segers. Maar wie nu de afscheidsbrief van Segers aan de leden tot zich neemt, leest daarin onomwonden dat hij Bikker al bij de presentatie van de lijst als zijn opvolger zag: „Ik heb me toen opnieuw kandidaat gesteld, omdat ik wist dat er een kundige en gedreven opvolger op de lijst stond die m’n plek zou kunnen innemen.”

„Kundig en gedreven.” Dat zijn woorden die zeker van toepassing zijn op Bikker. Als juriste staat ze in politiek opzicht haar mannetje. Ze kan soms heilig verontwaardigd zijn als onrecht en onwaarheden het debat domineren. Ze sabelt geregeld feilloos het feilen en falen van het populisme neer.

Een van haar specialiteiten is de Grondwet. Ze gunt andersdenkenden alle ruimte, maar claimt diezelfde ruimte ook voor (behoudende) christenen en hun organisaties. „De vrijheid van godsdienst en de vrijheid van vergadering komen alleen tot hun recht als een gemeenschap ook een identiteit kan hebben. Je kunt niet overal binnenlopen en zeggen: Ik wil hierbij horen; jullie stappen er maar overheen dat ik andere overtuigingen heb. Dat wil een politieke partij ook niet”, zo stelde ze in een interview met familieblad Terdege.

Bikker (40) ging op haar 24e de actieve politiek in. Ze ging toen aan de slag als fractievoorzitter van de ChristenUnie in Utrecht. Dat werk deed ze zeven jaar. Van 2015 tot 2021 zat ze voor de ChristenUnie in de Eerste Kamer, de laatste twee jaar was ze fractievoorzitter. In 2021 maakte ze de overstap naar de Tweede Kamer. Van 2013 tot haar aantreden in de Eerste Kamer werkte Bikker als medewerker van de CU-fractie in de Tweede Kamer.

Van Ruler

Bikker woont met haar man en drie kinderen in Gouda en is lid van de hervormde Sint-Jansgemeente in haar woonplaats.

Politiek kreeg Bikker thuis met de paplepel ingegoten. Haar vader was actief voor de RPF, een van de voorgangers van de ChristenUnie. Nieuws interesseerde Bikker van jongs af aan. In het eerder genoemde Terdege-interview zei ze daarover: „Ik spelde het Reformatorisch Dagblad al in de jaren dat ik op de basisschool zat. Vooral de politiek interesseerde me enorm.”

De beoogde CU-fractievoorzitter is dankbaar voor de opvoeding die ze kreeg. „Mijn ouders stimuleerden ons om mee te doen met het jeugdwerk en met HGJB-vakanties. Dat je twee keer naar de kerk ging, was vanzelfsprekend. En ik kreeg nadrukkelijk mee dat het belangrijk is dat je de Heere Jezus persoonlijk kent als Redder en Gids.”

Al op jonge leeftijd wortelde het christelijk geloof in haar hart: „Al in mijn tienerjaren ben ik tot een bewust geloof gekomen. Ik deed op mijn 18e met heel mijn hart belijdenis in de kerk. Ik wil de Heere Jezus volgen.”

De theologen Bonhoeffer en Van Ruler inspireren Bikker: „Als ik ’s avonds nog een Bijbelstudie wil lezen, neem ik graag laatstgenoemde. Hij is altijd origineel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer