TU-studenten testen eerste ‘rover’ voor klimaatonderzoek in sneeuw
Studenten van de TU Eindhoven (TU/e) hebben voor het eerst een prototype getest van hun ‘rover’, een wagentje dat is gebouwd voor klimaatonderzoek in onherbergzame gebieden als de Zuidpool. In januari reden ze met hun voertuig rond in de Noorse sneeuw. Volgens de universiteit verliepen de testen succesvol.
De wagen heeft de naam Ice Cube gekregen. Het onderzoeksvoertuig is geïnspireerd op de Marsrovers, die door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op Mars zijn neergezet om meer te weten te komen over de planeet. Het is de bedoeling dat de rover van de TU/e uiteindelijk zelfstandig kan rondrijden om gegevens te verzamelen op ijskoude plaatsen. Het prototype kan dat nog niet, maar is op afstand bestuurbaar.
„De aarde wordt geconfronteerd met haar grootste probleem in eeuwen: klimaatverandering. Om deze te bestrijden, moeten we de factoren achter de klimaatverandering beter begrijpen”, legt de technische universiteit het doel van de wagen uit. „Het is dan noodzakelijk om informatie te verzamelen over onze planeet op plaatsen waar de natuur nog ongerept is, en min of meer onaangetast door de klimaatverandering.”
De rover is onder meer uitgerust met zonnepanelen, zodat hij zichzelf van stroom kan voorzien. Op basis van de testen met dit exemplaar gaat het studententeam aan de slag met een volgende versie. Die moet geschikt worden om daadwerkelijk op missie te gaan naar Antarctica. Het zelfrijdende wagentje moet metingen duurzamer en betaalbaarder maken dan wetenschappelijke expedities.
Volgende week vrijdag presenteren de studenten de rover Ice Cube en hun bevindingen. Ze doen dat op de campus van de TU Eindhoven.