Engelse kerk zet fonds op voor nazaten slavernij
De Church of England reserveert een grote som geld om nabestaanden van de slavenhandel compensatie te verlenen. De kerk trekt daar maar liefst 100 miljoen pond voor uit.
Dat meldde de kerk dinsdag. Het bestuur van de Church Commissioners, het orgaan dat de eigendommen van de Church of England beheert, noemt de compensatie een poging om misstanden uit het verleden aan te pakken. Het orgaan wil de komende negen jaar 100 miljoen pond investeren in gemeenschapsprojecten om gezinnen te helpen die door slavenhandel zijn getroffen.
Het nieuwe fonds volgt op een tussentijds verslag van de Church Commissioners over de oorsprong van inkomsten van de kerk in het verleden. Een deel daarvan gaat terug tot de Queen Anne’s Bounty, een financiële regeling die in 1704 werd ingesteld. Uit het rapport van de onderzoekscommissie blijkt dat Queen Anne’s Bounty „aanzienlijk” investeerde in de South Sea Company, een organisatie die slaven verhandelde en vervoerde van Afrika naar het Caribisch gebied.
Gareth Mostyn, hoofd van de Church Commissioners, zei tegenover de Britse website Premier Christian News dat de investering in de achttiende eeuw „verkeerd en beschamend was” en dat het orgaan van Church Commissioners haar best wil doen om „de weg van verzoening en vernieuwing in te slaan”.
De aartsbisschop van Canterbury en voorzitter van de Church Commissioners, Justin Welby, betreurt het verleden van de kerk: „Het rapport legt de banden bloot tussen het voorgangersfonds van de Church Commissioners en de transatlantische slavenhandel. Ik betreur deze banden ten zeerste.”
In de loop van 2023 zal een orgaan worden opgericht om te helpen het fonds vorm te geven. Mostyn: „We zullen ervoor zorgen dat bestuur van het orgaan voor een belangrijk deel bestaat uit gemeenschappen die te maken hebben gehad met historische slavernij. En we willen als Church Commissioners met die groep samenwerken om het eens te worden over de definitieve voorwaarden van de financiële toezegging.”
Het is de bedoeling dat het fonds mettertijd groeit, waarbij de opbrengsten opnieuw geïnvesteerd kunnen worden, zo meldt de website van de Church of England. Volgens de kerk zal de groei van het fonds ook subsidies mogelijk maken voor projecten ter verbetering van de kansen van gemeenschappen die door historische slavernij zijn getroffen.
Daarnaast zal met het fonds verder onderzoek gefinancierd worden, om de historische banden van de kerk met slavernij te onderzoeken en aan te pakken. De Church Commissioners zeggen met het geld ook moderne slavernij en mensenrechtenschendingen aan te willen pakken.
Zegen
De aartsbisschop vindt het nu de tijd om actie te ondernemen om het „beschamende” verleden aan te pakken. „Alleen door het bevel in 1 Johannes 1:6-7 te gehoorzamen en ons verleden in alle openheid aan te pakken, kunnen we de weg inslaan waartoe Jezus Christus ons oproept en ons heden en onze toekomst met integriteit tegemoet te treden”, aldus Welby. „Het is moeilijk om dit te doen in een tijd waarin de middelen in veel parochies zo krap zijn, maar door juist te handelen stellen we ons open voor de zegen van God.”