Actiegroep tegen hoge vergoedingen europarlementariërs
De europarlementariërs Mastenbroek (PvdA), Buitenweg (GroenLinks) en vijf andere Europeanen zijn dinsdag een nieuwe campagne begonnen voor een efficiënter Europees Parlement. Ze willen vooral een einde aan de dubbele vergaderplek en de royale vergoedingen.
Hun ’Campaign for Parliament Reform’ krijgt steun van honderd van de 732 leden in het parlement dat in juni is gekozen. In het vorige parlement was ook een soortgelijke beweging: die slaagde erin de vergaderweek in Straatsburg een dag in te korten.
Het europarlement vergadert nu zowel in Brussel als het Franse Straatsburg. Elke maand verhuizen de parlementariërs en ambtenaren heen en weer. De verplaatsingen kosten 1 miljard euro per zittingsperiode van vijf jaar, aldus de groep.
„We proberen met de komende EU–voorzitters, zoals Engeland, om de vergaderplicht in Straatsburg uit de Europese grondwet te krijgen", aldus Buitenweg. „Wellicht is een ruil mogelijk, waarbij Straatsburg bijvoorbeeld een Europese universiteit krijgt."
Mastenbroek stelt dat meer europarlementariërs Straatsburg „echt zat zijn. Je zult maar uit Slowakije komen en helemaal hierheen moeten in plaats van Brussel. Ondertussen kunnen we zelf al vergaderingen schrappen als er weinig op de agenda staat". De hervormers willen daarbij dat de politici alleen echt gemaakte reiskosten vergoed krijgen. Nu krijgen de politici een vast bedrag. Sommigen storten het overschot terug, maar de meesten steken het in eigen zak.
Mastenbroek en Buitenweg willen ook een striktere gedragscode over de beloning. „Het ontbreken van zo’n code voor alle leden is een forse aanslag op het vertrouwen van mensen in het Europees Parlement", vindt Mastenbroek. „Het is jammer dat Nederland als EU–voorzitter dit niet meteen heeft opgepakt."