Buitenland

WHO verwacht geen grote impact van coronagolf China in Europa

De snelle stijging van het aantal coronabesmettingen in China heeft waarschijnlijk geen grote gevolgen voor de epidemie in Europa. Dat verwacht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. „Maar we kunnen niet gemakzuchtig worden”, waarschuwt Hans Kluge, directeur van de WHO voor Europa.

ANP
10 January 2023 12:54Gewijzigd op 10 January 2023 13:30

In China is het aantal coronagevallen de laatste tijd explosief gestegen, helemaal sinds de overheid daar de beperkingen heeft losgelaten. Nederland en andere Europese landen hebben daarom maatregelen genomen, zoals het verplicht stellen van een negatieve coronatest voor mensen die vanuit China reizen. Kluge vindt het „niet onredelijk dat landen voorzorgsmaatregelen nemen om hun inwoners te beschermen”, maar zegt dat die maatregelen „een wetenschappelijke basis moeten hebben, gepast moeten zijn en niet moeten discrimineren”.

Kluge roept Europese landen op om meer coronamonsters te onderzoeken, zodat ze weten welke varianten en subvarianten rondgaan. „In de eerste vijf weken van 2022 kregen we informatie over de varianten van 1,2 miljoen gevallen. Dit is afgenomen naar 90.000 in de laatste vijf weken van het jaar.” Landen die volgens de WHO nog wel genoeg testen, zijn onder meer Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Denemarken. Over Nederland zegt Kluge niets.

Uit de tests die nog worden gedaan, komt volgens de WHO naar voren dat er een nieuwe subvariant in opkomst is in Europa. Het gaat om XBB.1.5, een versie die zich in de Verenigde Staten snel verspreidt. Ook in Nederland wordt die variant in de afgelopen weken vaker aangetroffen.

Kluge zegt dat de WHO onderzoek doet naar de mogelijke gevolgen van XBB.1.5. „Na drie lange pandemiejaren, met overbelaste gezondheidszorg, tekorten aan belangrijke medicijnen en uitgeputte zorgmedewerkers, kunnen we ons niet veroorloven dat er meer druk op de zorg komt.” Hij roept landen daarom op de vaccinatiegraad te verhogen, het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer te bevorderen en te zorgen voor goede ventilatie van openbare gebouwen.

Zulke maatregelen kunnen volgens Kluge ook helpen om de verspreiding van het griepvirus tegen te gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer