Kerk in verwoeste stad Homs wil met medische zorg dienstbaar zijn aan islamitische naaste

Ze wenst er niet over te praten, nooit meer aan te denken zelfs. Aan wat ze meemaakte tijdens de burgeroorlog in haar land. Na enig aandringen wil Abeen er toch wel wat over kwijt.

29 December 2022 14:34Gewijzigd op 29 December 2022 14:37
Straatbeeld in de Syrische stad Homs. De ravage herinnert nog altijd aan de verwoestende oorlog. beeld Stichting Ismaël
Straatbeeld in de Syrische stad Homs. De ravage herinnert nog altijd aan de verwoestende oorlog. beeld Stichting Ismaël

Hoe ze als dienstdoend kinderarts in een ziekenhuis in de Syrische stad Homs werd verrast door een bombardement, en op het nippertje wist weg te komen. Veel patiënten verging het anders, weet ze. Abeen zag ze de trappen afkomen, rennend, kruipend, soms infuusapparatuur achter zich aan sleurend, maar te laat om te ontsnappen aan de dood.

18921405.JPG
Kinderarts Abeen uit Homs. beeld Jaco Klamer​

Als geen ander weet de arts hoe de oorlog ziekenhuizen en medische posten verwoestte. Tot op vandaag betekent het dat in Homs zieke burgers ronddolen op zoek naar medicijnen, of naar een arts. Dramatische toestanden, waar maar geen einde aan komt. De presbyteriaanse gemeente van Homs wil helpen hier wat aan te doen en omdat Abeen en haar gezin lid zijn van deze gemeente kwam ik graag met haar in contact. Dienend bezig zijn onder de islamitische bevolking van Homs is waartoe Abeens kerk zich geroepen weet, en hoe kan dat nu beter dan door iets van medische zorg op te zetten? Financiering ervan maakt deel uit van de RD-actie.

18921406.JPG
Ds. Samir Yacco uit Damascus. beeld Jaco Klamer​

Wie je ook in Homs kunt tegenkomen is dominee Samir Yacco, voorganger van een baptistengemeente in de Syrische hoofdstad Damascus. Hij is de drijvende kracht achter een ander project dat een plek kreeg in de RD-actie: kwetsbare gezinnen en ouderen de winter door helpen met een noodhulppakket. Waarom dat nodig is ondanks dat de oorlog in grote delen van het land is geluwd? Ds. Samir Yacco wijst op de sancties tegen zittend president Assad. „Soms verlang ik naar de tijd dat er gebombardeerd werd. Akkoord, je was je leven niet zeker, maar er was voedsel want de wereld hielp ons. Nu zijn we niet meer in beeld, zij het dat met sancties wordt geprobeerd Assad weg te krijgen. Weet dat burgers hierdoor ook hard worden geraakt.” Wat RD-lezers ook moeten weten? Dat kerken met de hulp een geestelijk doel voor ogen hebben. „Met de ene hand delen we eten uit, met de andere het Evangelie.”

Meer over
RD-actie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer