Museumvereniging: dit jaar database gestolen kunst
De Nederlandse Museumvereniging (NMV) werkt hard aan een centrale registratie van gestolen kunst uit Nederlandse musea. „Zo’n database komt er in elk geval dit jaar", zei voorzitter D. Lokin maandag.
Uit een NMV–rapport dat in september verscheen, blijkt dat de politie dit soort diefstallen nu niet landelijk registreert. Volgens Lokin staan straks niet alleen diefstallen uit musea in de database, maar ook kunstroof uit openbare gebouwen, zoals kerken, bibliotheken en gemeentehuizen.
In de nacht van zondag op maandag gingen onbekenden er vandoor met schilderijen uit het Westfries Museum in Hoorn. Het zijn voornamelijk zeventiende–eeuwse doeken. De dieven namen ook een aanzienlijke hoeveelheid kerk– en gebruikszilver mee. Het museum schat de gezamenlijke verkoopwaarde van de buit op 10 miljoen euro.
„Deze kunstroof geeft maar weer eens aan dat het belangrijk is dat zo’n centrale registratie er komt. De praktijk leert dat de werken onmiddellijk het land uitgaan en dan jaren onvindbaar blijven", aldus Lokin.
Voor de nieuwe databank werken politie, justitie en musea in binnen– en buitenland met elkaar samen. Uiteindelijk komt de lijst met gestolen kunstvoorwerpen ook op internet. Wie op een veiling een kunstwerk wil aanschaffen, kan dan eerst de website raadplegen om te kijken of de kunst ‘besmet’ is. Het Westfries Museum zet zelf ook afbeeldingen van de maandag geroofde kunst op internet. Het zijn onder meer schilderijen van Jan van Goyen, Matthias Withoos en Jan Linsen.
De diefstal vond plaats precies twee jaar na spectaculaire kunstroven in Nederland. In december 2002 namen onbekenden twee schilderijen van Vincent van Gogh mee uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. De doeken hebben een waarde van enkele miljoenen euro’s. Uit het Haagse Museon werd in diezelfde maand voor 6 miljoen euro aan diamanten en juwelen gestolen. De geroofde voorwerpen zijn nooit teruggevonden.