VN nemen maatregelen tegen misbruik donaties
Vertegenwoordigers van ongeveer 250 landen komen dinsdag onder toezicht van de Verenigde Naties bijeen in Genève in Zwitserland om te vergaderen over de hulp aan de landen die door de tsunami’s zijn getroffen.
De donorlanden buigen zich er onder meer over hoe het beloofde geld inderdaad de landen in Azië en Oost Afrika bereikt. De VN wil de landen aan hun beloftes houden.
De ramp kostte meer dan 156.000 mensen het leven. Bij de VN is voor 2,7 miljard aan harde toezeggingen binnen. Veel landen hebben echter nog niet laten weten wanneer het geld er komt. De organisatie is bang dat naarmate de tijd verstrijkt de beloftes in de la verdwijnen.
Tot nu toe is wereldwijd ruim 8 miljard dollar toegezegd. Dat bedrag is opgebouwd uit giften van regeringen en van particulieren. Op het congres moet de druk op regeringen worden opgevoerd zodat die, met concrete tijdschema’s, snel met het beloofde geld over de brug komen. Ook proberen de deelnemers de hulpverlening beter te coördineren.
De VN gaan ook voorkomen dat fondsen voor slachtoffers niet goed worden beheerd, zoals eerder is gebeurd bij het olie voor voedselprogramma in Irak. Zo komt er een website waarop het publiek gedoneerd geld kan ’volgen’ en krijgen klokkenluiders binnen de organisatie betere bescherming, werd maandag verklaard.
De Nederlandse minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) maakt in Genève bekend hoeveel geld ons land geeft voor de wederopbouw. Eerder sprak ze over „enige honderden miljoenen euro’s”. Maandag kwamen enkele landen met nieuwe toezeggingen. Japan stelt boven de eerder toegezegde 389 miljoen euro nog eens 31 miljoen beschikbaar. De 57 leden van de Organisatie van Islamitische Landen (OIC) komen met 91 miljoen euro. Canada verhoogde de hulp tot 272 miljoen euro in de komende vijf jaar.
Het dodental in het zwaar getroffen Indonesië is opgelopen tot 105.000. Nog ruim 10.000 mensen zijn vermist. Hulpverleners die in de provincie Atjeh buiten hoofdstad Banda Atjeh en de stad Meulaboh willen werken, moeten daarvoor eerst toestemming vragen aan de Indonesische autoriteiten. Dat heeft de Indonesische coördinator voor de hulpverlening in Atjeh, Budi Atmaji, dinsdag gezegd. Hij zei dat de Indonesische autoriteiten de veiligheid van de hulpverleners buiten Banda Atjeh en Meulaboh niet kunnen garanderen. De afgelopen dagen waarschuwden Indonesische militairen voor aanslagen op hulpverleners door rebellen van de Beweging Vrij Atjeh. Van nog 35 Nederlanders die mogelijk tijdens de zeebeving in het getroffen gebied waren, is volstrekt onduidelijk of ze slachtoffer zijn geworden van de natuurramp. Het aantal ’niet traceerbaren’ is de afgelopen week sterk gedaald. Vorige week waren het er nog tweehonderd.
Inmiddels zijn acht Nederlandse doden geteld en dertig landgenoten staan te boek als vermist. In Thaise ziekenhuizen liggen nog vier gewonden met een Nederlands paspoort.