BuitenlandKerst Frankrijk

Bewaking bij kerstdienst in Frankrijk: hoe gaat dat?

Alle Franse kerken moeten deze Kerst bewaking krijgen. In de praktijk is dat nauwelijks te doen.

Mark Wallet
24 December 2022 16:41
Bewaking bij de Notre Dame in Nice, waar in oktober 2020 een aanslag plaatsvond. beeld EPA, Eric Gaillard
Bewaking bij de Notre Dame in Nice, waar in oktober 2020 een aanslag plaatsvond. beeld EPA, Eric Gaillard

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin van Binnenlandse Zaken, droeg de Franse regionale autoriteiten deze maand op synagogen en kerken tijdens het joodse chanoekafeest en Kerst (extra) te bewaken. Ongebruikelijk is die oproep niet sinds de aanslagen van 2015. De dreiging geldt ook rond andere religieuze feestdagen. Zo verordende de minister voorafgaand aan het joodse Wekenfeest en Pinksteren dit jaar eveneens extra bewaking bij synagogen en kerken.

Darmanin sprak in zijn waarschuwing voor Chanoeka en Kerst dit jaar van een „zeer hoog” dreigingsniveau. Op de vraag van een journalist van France 2, op 14 december, of er sprake is van concrete bedreigingen antwoordde hij in algemene zin dat er „bedreigingen zijn tegen het religieuze leven.” Daarop herhaalde de minister dat er tijdens de Kerst bewaking zal zijn „bij ieder gebedshuis”.

Een recente handreiking van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken typeert gebedshuizen als „relatief makkelijke doelwitten”. Ze zijn vrij toegankelijk; er zijn op vaste tijden diensten en de beveiligingsmaatregelen zijn doorgaans minimaal. Daarbij komt dat er in Frankrijk zoveel kerken, moskeeën en synagogen zijn dat het ondoenlijk is om alles te beveiligen.

Dat geldt voor de kerstdagen uiteraard ook, ondanks de toezeggingen van de minister. Frankrijk telt alleen al ruim 42.000 rooms-katholieke kerkgebouwen – overigens niet allemaal nog in gebruik voor de eredienst. Daarnaast zijn er zeker 4000 protestantse kerken en meer dan 400 synagogen.

Synagogen en andere joodse gebouwen krijgen sowieso het hele jaar door al bewaking, net als enkele honderden christelijke plekken, zoals kathedralen.

De regionale autoriteiten is voor deze Kerst concreet opgedragen contact op te nemen met de kerken om in kaart te brengen welke mogelijke risico’s er zijn. Agenten moeten daarnaast bijvoorbeeld alert zijn op geparkeerde auto’s vlakbij de kerk tijdens de diensten. Daarnaast is fysieke presentie van veiligheidsdiensten gewenst voor en na de diensten.

In Frankrijk geldt sowieso een permanente staat van paraatheid voor aanslagen. In september zei de Franse nationaal aanklager voor terrorismebestrijding, Jean-François Ricard, dat er bijzondere dreiging is van terroristen uit het „Iraaks-Syrische gebied”. Daarnaast wees hij op het gevaar van extreem-rechts geweld.

Het lijkt erop dat de schutter die vrijdagmiddag in Parijs drie mensen doodschoot in die hoek gezocht moet worden. Een 69-jarige man opende kort voor 12 uur het vuur in een Koerdisch centrum, een restaurant en een kapsalon. De Franse aanklager meldde dat de man vorig jaar al een migrantenkamp aanviel met een zwaard. Hij werd toen onderzocht voor een racistisch gemotiveerde misdaad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer