Consument

Recept: feestelijke tulband

Een tulbandvorm is misschien wel vooral mooi om naar te kijken. Er staat er al jaren een in de kast, maar ik gebruik hem eigenlijk maar zelden.

geertje@rd.nl
21 December 2022 16:22Gewijzigd op 21 December 2022 16:40
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Het is best een gedoe om al die sierlijk gebogen inkepingen goed in te vetten en daarna zorgvuldig met bloem te bestrooien. Als je je met een jantje-van-leiden van die voorbereidingen af maakt, is de kans groot dat het baksel aan de wanden blijft plakken. En dan is het effect van zo’n cakeachtige creatie met een spectaculair bedoeld uiterlijk verloren. Zo’n vorm afwassen is trouwens ook een uitdaging!

Met het oog op de feestdagen haalde ik m’n mooiste bakvorm weer eens voor de dag. Ik maakte een beslag volgens de aanwijzingen van banketbakker Cees Holtkamp. Hij schrijft dat dit een klassiek recept uit de banketbakkerij is, maar dat het zo bewerkelijk is dat maar weinig professionele bakkers het op deze manier doen. Het is een zogeheten Moskovisch beslag: met veel eieren en weinig boter, bloem en suiker. Veel lichter dan bijvoorbeeld cake.

Het bewerkelijke zit ’m onder andere in het afzonderlijk opkloppen van de eidooiers en -witten. En in het in minuscule blokjes snijden van de boter. Holtkamp gebruikt als vulling rozijnen en krenten. Ik koos voor een wat feestelijker effect voor cranberry’s en gekonfijte vruchtjes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer