Uitbraak schurft moeilijk te bestrijden
Een zeer bezorgde moeder belt de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD. Haar volwassen zoon heeft via het studentenhuis van zijn vriendin schurft opgelopen. Moeder vertelt dat iedereen in het gezin en in het studentenhuis is behandeld, maar dat haar zoon klachten blijft houden. Door de aanhoudende klachten is iedereen in het gezin zo langzamerhand wanhopig aan het worden. Om te voorkomen dat de schurftmijtjes in het bed komen, slaapt de zoon al twee weken op een luchtbed op zolder. Mevrouw zoekt hulp van de GGD om na te gaan waarom de behandeling niet is geslaagd.
Schurft, officieel scabiës geheten, wordt veroorzaakt door schurftmijten, kleine beestjes die op spinnetjes lijken. Ze graven gangetjes in je huid en leggen daar eitjes. Door een allergische reactie van de huid krijg je –vooral ’s nachts– enorme jeuk. Het is ongevaarlijk, maar wel heel vervelend én besmettelijk. Na beoordeling van de klachten schrijft een arts crème of pillen voor. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het lastige van de zalf is dat je je er helemaal mee moet insmeren – dus ook je rug. En tot voor kort vielen de pillen buiten de zorgverzekering en moesten ze zelf worden betaald.
Belangrijk bij de behandeling is dat tegelijkertijd alle huisgenoten en intensieve contacten worden behandeld. Naast medicamenteuze behandeling moet je ook je kleren, beddengoed en handdoeken van de drie dagen ervoor goed wassen. Vergeet hierbij ook niet knuffels, sjaals en dekens. Als je namelijk één ding vergeet in de hele behandeling kan het zijn dat je niet goed van de schurftmijt af komt en alles opnieuw moet. Wat alles nog lastiger maakt, is dat de klachten door de behandeling juist tijdelijk toenemen, omdat de dode mijten de allergische reactie versterken. Daarnaast: alleen al door de gedachte aan schurft begint iedereen te krabben.
Landelijk zijn er drie tot vier keer meer gevallen van schurft dan tien jaar geleden, blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel). Opvallend is dat we de laatste jaren steeds meer schurft onder studenten zien. Dat komt omdat studenten vaak intensief en dicht op elkaar in studentenhuizen leven. Daarnaast verschonen zij hun bed gemiddeld minder vaak dan de meeste mensen gewend zijn. Daardoor is de kans relatief groot dat huisgenoten elkaar besmetten.
Schamen
Om deze toename van schurft te stoppen is informatievoorziening heel belangrijk, zodat klachten snel herkend en behandeld kunnen worden.
Het is moeilijk om uitbraken van schurft goed onder controle te krijgen. Schurft is namelijk erg besmettelijk en het kan twee tot zes weken duren voordat je na een besmetting klachten krijgt. Ook schamen mensen zich als ze schurft hebben, omdat het vaak wordt geassocieerd met slechte hygiëne.
Samen met de moeder van de jongen met schurft bespreekt de verpleegkundige van de GGD alle adviezen. Doordat alle stappen dit keer goed worden doorlopen, slaat de behandeling aan en verdwijnen de klachten.
De auteur is arts infectieziektebestrijding bij GGD Zuid-Holland Zuid.