Protestantse gemeente Ede sluit drie kerken
De protestantse gemeente in Ede houdt vanaf september al haar kerkdiensten en kerkelijke activiteiten in twee kerkgebouwen: De Open Hof en de Beatrixkerk. De Taborkerk in Ede en de gereformeerde kerk in Harskamp worden afgestoten. Ook worden er geen diensten meer gehouden in de Noorderkerk, die eerder al werd verkocht.
De algemene kerkenraad, bestaande uit vertegenwoordigers van de vijf wijkkerkenraden, heeft unaniem ingestemd met de samenvoeging van de wijkgemeenten Beatrixkerk, De Open Hof, Harskamp, Noord en Tabor. Vanaf september zijn ze verenigd in één nieuwe kerkelijke gemeente.
In eredienst, pastoraat en diaconaat zal nadrukkelijk ruimte zijn voor de verschillende vormen van geloofsbeleving in de gemeente. „Variërend van experimenteel, liturgisch tot meer confessioneel met waarde voor traditie”, zo omschrijft de kerkenraad.
De oecumenische Emmaüsgemeente in de Edese wijk Rietkampen gaat vanaf september financieel zelfstandig verder. Emmaüs is een samenwerkingsverband van de protestantse gemeente, de rooms-katholieke Titus Brandsma-parochie, de evangelisch-lutherse gemeente en de vrijzinnige geloofsgemeenschap in Ede.
De sluiting van de drie kerken is zondag officieel afgekondigd in de kerkdiensten. Met het besluit worden kosten bespaard voor beheer en onderhoud, aldus de kerkenraad. „Liever steken we energie in mensen en in activiteiten dan in stenen en gebouwen. Door gebouwen af te stoten ontstaat een sluitende meerjarenbegroting. Hiermee kunnen we een nieuwe predikant beroepen en met elkaar investeren in (nieuwe) kerkelijke activiteiten.”
Aanvullend volgt volgend jaar een diepgaand onderzoek naar de mogelijkheden om de Beatrixkerk te verduurzamen en het gebouw geschikt te maken voor bijeenkomsten en activiteiten. Afhankelijk van de financiële haalbaarheid en de uitkomsten van het onderzoek wordt later volgend jaar besloten of de Beatrixkerk kan voldoen aan het programma van eisen en open blijft als kerkgebouw. In dat geval wordt mogelijk ook De Open Hof afgestoten.
Teruglopende inkomsten en oplopende kosten voor energie en het onderhoud van de kerkgebouwen en pastorieën maken volgens de kerkenraad maatregelen noodzakelijk. Vorig jaar boekte de gemeente, die circa 3500 leden telt, een negatief resultaat van 165.000 euro op een totaal van kosten en uitgaven van 1.015.000 euro. In de afgelopen jaren werkten de vijf wijken al samen op het gebied van diaconaat, jeugdwerk en pastorale taken.
De Taborkerk aan de Prinsesselaan werd in 1953 gebouwd als kerkelijk onderdak voor de hervormden die zich hadden afgescheiden van de plaatselijke hervormde gemeente. Later zouden zij de hervormde deelgemeente vormen die in 2017 opging in de protestantse gemeente. De gereformeerde kerk in Harskamp werd in 1959 in gebruik genomen voor de gereformeerden in Harskamp en Otterlo, die kerkelijk vielen onder de gereformeerde kerk in Ede. De Noorderkerk aan de Amsterdamseweg, die dateert van 1903, werd in 2010 afgestoten. Het gebouw werd omgebouwd tot Edesche Concertzaal en kantoorruimte. In 2014 besloot de toenmalige wijkgemeente Noord van de gereformeerde kerk er weer diensten te gaan houden.
Ede kent naast de protestantse gemeente Ede een hervormde gemeente met zes wijkgemeenten en een preekplaats in zorgcentrum Bethanië.