Mensen belanden na valpartij op gladde straten in ziekenhuis
Ook vrijdagochtend zijn mensen gewond geraakt door de gladheid op straat. Ze gingen onderuit tijdens het lopen of fietsen, of kregen een ongeluk met de auto, en moesten gewond naar de afdeling voor spoedeisende hulp (SEH) in een ziekenhuis worden gebracht.
Het Admiraal de Ruyterziekenhuis (Adrz) in Goes kreeg tussen donderdagavond en vrijdagochtend „zeker twintig patiënten op de spoedeisende hulp met klachten naar aanleiding van de gladheid. Je kunt daarbij denken aan vallen op het hoofd en aan hand-, pols-, heup-, been- en rugletsel”. Op donderdag meldde het Zeeuwse ziekenhuis dat er „slechts enkele” mensen waren binnengebracht met verwondingen door gladheid, volgens het Adrz „geen noemenswaardig aantal”.
Ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft zegt ook dat het in de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagochtend „weer drukker dan normaal was op onze spoedeisende hulp door de gladheid in de regio. Zo’n veertien mensen bezochten na een valpartij onze SEH, voornamelijk met hoofdletsel of pols-, enkel- en heupfracturen.”
De spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis in Den Haag behandelde vrijdagochtend 25 mensen die slachtoffer van de gladheid waren geworden. „Het gaat met name om hoofdletsel en botbreuken. Dit is drukker dan normaal, dit is niet wat we normaal gesproken op een vrijdagochtend zien”, zegt een woordvoerder. Het Haagse ziekenhuis zet zaterdag extra mensen in, bijvoorbeeld om gips te zetten, omdat het rekening houdt met een nieuwe toestroom van gewonden.
Het Groene Hart Ziekenhuis kreeg vrijdagochtend zeker zes slachtoffers van valpartijen op de spoedeisende hulp. Zij raakten gewond aan pols, heup en hoofd.
De Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder kreeg afgelopen avond en nacht „40 procent meer aanbod op de spoedeisende hulp dan op een normale dag. Het gaat hierbij met name om letsel na een valpartij. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten botbreuken (heup, enkel, polsen) en kneuzingen. We zien op dit moment vooral veel heupkomfracturen.”
In andere ziekenhuizen bleef het relatief rustig. Zo zegt het ziekenhuis Amphia in Breda dat de spoedeisende hulp „geen extra toeloop heeft gehad van letsels die te relateren zijn aan de gladheid en de nachtvorst”. Het ziekenhuis had donderdag hetzelfde beeld. Bij het Radboudumc in Nijmegen meldde zich donderdag niemand met problemen na een valpartij, vrijdagochtend stond de teller op één gevallen fietser. Waar het in het Martini Ziekenhuis in Groningen afgelopen dagen ook rustig was, kwamen er afgelopen nacht iets meer „gebroken onderdelen” binnen op de SEH. Om hoeveel mensen het ging kan een woordvoerster niet zeggen. „Maar het valt reuze mee. Mensen lijken goed voorbereid op de gladheid.”