Binnenlandsgp waalwijk

Waalwijkse SGP-fractievolger stapt op na dreigmail om woke-uitspraken

Thomas Vink, fractievolger van de SGP in Waalwijk, heeft eind vorige week zijn taken in de gemeenteraad neergelegd. Hij zegt zijn standpunten niet meer te durven uitdragen. „De toon van haatberichten sloeg om, het werd beangstigend.”

14 December 2022 19:47Gewijzigd op 15 December 2022 09:35
Een bord van SGP-er Richard Tiemstra uit Waalwijk in 2014. beeld SGP Waalwijk
Een bord van SGP-er Richard Tiemstra uit Waalwijk in 2014. beeld SGP Waalwijk

De 21-jarige Vink, die sinds zijn achttiende SGP-fractievolger is, krijgt regelmatig verbaasde en negatieve reacties over het feit dat hij, terwijl hij op mannen valt, actief is bij de SGP. „Dreigberichten richting mij persoonlijk, als homo, komen uitsluitend uit de progressieve hoek. Mensen uit de lhbti-lobby vinden dat je andere homo’s verraadt als je lid bent van de SGP.” Zodoende krijgt de jonge SGP’er al jaren berichten waarin hij wordt uitgescholden voor verrader of hypocriet.

Hoewel negatieve berichten dus niet nieuw zijn voor Vink, is een raadsvergadering op 3 november voor hem de druppel die de emmer doet overlopen. Twee weken eerder had Vink tijdens een gespreksavond over het Waalwijkse diversiteitsbeleid gezegd dat „zijn fractie wenst dat Waalwijk bewaard blijft voor deze woke-ideologie”. Op die woorden kwamen onder meer raadsleden van D66 en de plaatselijke partij GroenLinksaf tijdens een raadsvergadering terug. Daarbij noemden ze Vink, die als fractievolger niet deelneemt aan vergaderingen en zich dus niet kon verweren, bij naam.

Zo zei fractievoorzitter Frank den Braven van GroenLinksaf het „extreem pijnlijk” te vinden dat SGP-fractievoorzitter Richard Tiemstra de term woke-ideologie, die Vink gebruikte, niet terugneemt of nuanceert. Ook zei hij te hopen dat de SGP het wereldbeeld van PVV en FVD –volgens Den Braven komt de term woke uit hun koker– niet deelt.

Vink zag het debat aan vanaf de publieke tribune: „Tot mijn schrik reageerde GroenLinks uitgebreid op mijn inbreng tijdens de gespreksavond. Zo werd ik ongewild onderwerp van debat, en dat puur voor politiek gewin. In de weken tussen de gespreksavond en de raadsvergadering heeft niemand contact met me opgenomen om nog eens te praten over mijn uitspraken.”

De SGP’er uit Sprang-Capelle vreesde de gevolgen van de verbale aanval: „Ik zag vanuit mijn linkerooghoek een journalist van het Brabants Dagblad. Als dit in de krant komt, is het hek van de dam, dacht ik.”

De dag na publicatie van het artikel blijkt er inderdaad een flinke hoeveelheid haat- en dreigmail binnen te komen. „Er was een bericht waarin stond: we weten dat je op die en die dagen studeert en niet thuis bent, we hebben je huisadres. Dat gaat echt een stap verder dan scheldkanonnades. Het was heftig.”

Verziekte cultuur

Door een combinatie van de haatberichten en de „verziekte cultuur” in de gemeenteraad besluit Vink na een maand nadenken het bijltje erbij neer te gooien. „Daarin heb ik zeker niet alleen gestaan. De SGP steunde me al die tijd, ook in deze uiteindelijke beslissing.” Tegelijkertijd baalt Vink: „Ik wilde graag bewijzen dat het allemaal niet zo zwart-wit is bij de SGP als sommigen beweren. Dat een homo wel degelijk actief kan zijn binnen deze partij. Heel jammer dat dat nu als fractievolger niet meer kan.” Ook Richard Tiemstra, SGP-fractievoorzitter in Waalwijk, vindt het spijtig dat Vink opstapt. „We hebben begrip voor zijn keuze, en hebben hem uitgenodigd om buiten de raadszaal nog wel actief te blijven voor de SGP.”

GroenLinksaf en D66 stellen in het Brabants Dagblad dat ze geen aanval hebben gedaan op de persoon van Vink, maar op de standpunten van zijn partij. Wel erkent Hans Metzke, fractievoorzitter van D66, dat de raadsleden beter eerst met Vink hadden kunnen praten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer