Landsadvocaat: studenten uitsluiten van energietoeslag legitiem
Het is wettelijk goed te verdedigen dat studenten worden uitgesloten van de energietoeslag van 1300 euro voor mensen met een laag inkomen. Dat zegt de landsadvocaat nadat dit kabinetsbesluit fel is bekritiseerd door studenten en in Nijmegen heeft geleid tot een rechtszaak, die is gewonnen door de student die hem aanspande.
Het kabinet vindt dat de situatie van studenten anders is dan die van minima voor wie de eenmalige energietoeslag bedoeld is. De studenten hebben inderdaad zoals vereist vaak een laag inkomen, maar hun woonsituatie is anders. Ze wonen vaak nog bij hun ouders of op kamers en hoeven daarom niet in hun eentje de energierekening te betalen, die vanwege de oorlog in Oekraïne snel is opgelopen.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt dat studenten onterecht worden uitgesloten van de regeling. Een student uit Nijmegen was afgelopen zomer een rechtszaak begonnen tegen zijn woongemeente omdat hij dezelfde mening was toegedaan. De rechter gaf hem gelijk en sprak van een „niet te rechtvaardigen onderscheid”. Onder studenten zijn ook mensen met een laag inkomen die in hun eentje een hoge energierekening moeten betalen.
Minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) heeft op verzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan de landsadvocaat gevraagd om door te lichten of studenten mogen worden uitgesloten van de toeslag of niet. Gemeenten die dit doen op verzoek van het kabinet krijgen namelijk nog steeds veel aanvragen binnen van studenten. De LSVb heeft hier ook toe opgeroepen.
De landsadvocaat komt tot dezelfde conclusie als het kabinet. Lang niet alle studenten hebben te maken met een te hoge energierekening waarvoor een compensatie nodig is, zo luidt de conclusie. De energietoeslag toch uitkeren aan studenten zou een verkeerde manier zijn om overheidsgeld uit te geven. De landsadvocaat vindt ook dat het kabinet studenten die wel een hoge energierekening hebben een redelijk alternatief biedt door ze te verwijzen naar de individuele bijzondere bijstand.