Oprechtheid in relatie gaat eenzaamheid tegen
Ruim vier op de tien mensen boven de vijftien jaar voelen zich enigszins of zeer eenzaam. Eenzaamheid komt ook voor binnen huwelijken; geen relatie is perfect. Neem daarom tijd voor elkaar en spreek over en weer waardering uit. let goed op signalen dat je elkaar niet (meer) begrijpt.
„Mijn man en ik zijn in januari bijna negen jaar getrouwd. Toen we elkaar ontmoetten, was hij zo liefdevol en extravert. Hij vond het heerlijk om gewoon tijd met mij door te brengen. Twee jaar geleden kregen we een (prachtige) dochter, waar ik helemaal in opging. Omdat we allebei moesten blijven werken, voor onze hypotheek, hadden we het heel druk. Ik ben vorig jaar minder gaan werken om wat meer tot rust te komen. De laatste maanden voel ik me eenzaam en onbegrepen.”
Geen enkel huwelijk is perfect. Verder heeft het leven zijn natuurlijke eb en vloed, waardoor ook een gelukkig huwelijk momenten van conflict en eenzaamheid kent. Langdúrige perioden waarin je je eenzaam voelt in je huwelijk of relatie kunnen schadelijk zijn. Sommige mensen zijn geschokt als ze ontdekken dat ze de hele tijd bij iemand kunnen zijn en zich toch alleen voelen.
Oorzaken
Slechte communicatie kan een oorzaak zijn: de partners kunnen hun boodschap niet (goed) overbrengen, of wel praten maar (vaak) niet goed luisteren.
Een andere mogelijke oorzaak is dat de een de ander niet begrijpt: er is geen emotionele verbinding; de partners voelen zich niet gesteund, hoewel ze hun best doen om elkaar te begrijpen en elkaar te respecteren.
Ook het verlies van iets of iemand dicht bij je kan een grote impact hebben en gevoelens van eenzaamheid oproepen.
Eenzaamheid komt vaak voor bij mensen die een partner hebben met psychische klachten of een stoornis, bijvoorbeeld depressiviteit, autisme of narcisme.
Aanwijzingen
Wees eerlijk en oprecht. Misschien verberg je weleens iets voor je partner of vertel je leugentjes om bestwil. Wil je elkaar begrijpen, dan moet je eerlijk zijn. Doe je stiekeme dingen of vertel je verhalen die niet kloppen, dan kun je aan je partner nooit goed duidelijk maken wat je voelt of bedoelt. Probeer oprecht te zijn tegenover elkaar, dan zal de communicatie vanzelf beter verlopen.
Het is bekend dat er tussen mannen en vrouwen nu eenmaal grote verschillen zijn. Onze hersenen werken niet hetzelfde, we reageren anders op emoties. Over het algemeen praten vrouwen meer dan mannen. Dat kan er enerzijds toe leiden dat mannen door de bomen (het gepraat) het bos niet meer zien. Anderzijds kunnen vrouwen het gevoel hebben niet goed op de te hoogte te zijn van wat er in het hoofd van hun man omgaat.
Er is dus gewoon niet altijd evenveel begrip voor elkaar in een relatie. Elkaar soms niet begrijpen is dus niet vreemd. Maar in de manier waarop je met de verschillen omgaat, ligt de sleutel tot succes. Je kunt er altijd voor kiezen om wel naar elkaar te luisteren en elkaars mening te respecteren, ook al begrijp je elkaar nooit helemaal. Dan toon je duidelijk wederzijds respect.
Negatieve spiraal
Hoe vaak neem je echt de tijd voor je partner? Vaak kun je elkaar beter begrijpen wanneer je even de tijd en moeite neemt om je in de ander te verdiepen en te verplaatsen.
Waardering over en weer is van cruciaal belang en zorgt ervoor dat we ons gelukkiger en veiliger voelen. Hoe meer dankbaarheid we bij onze partner opmerken, hoe meer we ons gewaardeerd voelen om wie we zijn binnen de relatie.
Wanneer je in je huwelijk in een negatieve spiraal zit, kun je denken: onze problemen zijn onoplosbaar. Het gevaar is dat je op een gegeven moment écht gaat geloven dat het niet meer goed komt. Praat er dan met iemand over, bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon.
De auteur is relatietherapeut in Gorinchem.