Binnenland

Kamerleden nog niet tevreden met pandemieplannen kabinet

Een groot deel van de Tweede Kamer is nog niet tevreden met de kabinetsplannen om de meest ontwrichtende infectieziektes te bestrijden. Veel partijen vinden dat het kabinet te weinig democratische controle wil inbouwen en te weinig oog heeft voor negatieve gevolgen van maatregelen.

ANP
12 December 2022 13:56Gewijzigd op 12 December 2022 16:57

Het parlement spreekt over een aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg). De aanscherping gaat over een nieuwe categorie infectieziekten die de grootste impact zal hebben op de samenleving, de zogenoemde groep A1. Op dit moment is er niet één ziekte die in die categorie valt, dus ook corona niet. Als het virus toch weer oplaait, of een andere ziekte de kop opsteekt, wil het kabinet daar juridisch klaar voor zijn.

Bepaalde maatregelen, zoals het coronatoegangsbewijs en de avondklok, staan niet in de aangescherpte wet. Wel is een noodprocedure ingebouwd, waarmee de minister dergelijke maatregelen alsnog zou kunnen treffen. Dit „geitenpaadje”, zoals meerdere parlementariërs het noemden, leidt tot ongerustheid. De Kamer wil voorkomen buitenspel te worden gezet, zoals in de afgelopen coronajaren vaak het geval was.

Een aantal fracties, zoals de SP, wil de noodprocedure uit de wet halen, om te voorkomen dat de minister „een blanco cheque” krijgt. Als het moet, kan het parlement altijd worden teruggeroepen om over de invoering van een bepaalde vergaande maatregel het debat te voeren. Daartoe lijkt het kabinet vooralsnog niet bereid.

Een groot deel van de Kamer vindt het onbegrijpelijk dat de effectiviteit van genomen coronamaatregelen, zoals de mondkapjesplicht en de afstandsregel, nooit goed zijn geëvalueerd. Dat zou eerst moeten, voordat deze wet van kracht wordt, vinden onder meer PVV en SGP. Ook de ChristenUnie had liever gezien dat de geleerde lessen nu al in de wet waren verwerkt, maar dat kan volgens de fractie in een volgende - al aangekondigde - wetswijziging.

Fleur Agema (PVV) is daar fel op tegen en vindt dat het wetstraject nu moet worden gestopt. Ze wil dat een parlementaire werkgroep de evaluaties van vrijheidsbeperkende maatregelen gaat bestuderen en op basis daarvan met een nieuwe corona- en pandemiestrategie komt. Pas daarna volgt wat haar betreft een debat over de wetswijziging.

SP en CDA hebben een wetswijziging voorgesteld om breder te onderzoeken welke gevolgen maatregelen hebben, bijvoorbeeld op sociaal en psychisch vlak.

Het plan is om de Wpg in twee of drie stappen te verbeteren, waarvan nu de eerste stap wordt gezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer