BinnenlandBorstkanker en zwangerschap

Onderzoek: zwangerschap veilig voor jonge vrouw met borstkanker

Vrouwen met borstkanker kunnen tijdelijk hun hormoontherapie onderbreken om zwanger te worden, zonder extra risico op terugval op korte termijn.

Redactie binnenland
9 December 2022 10:54Gewijzigd op 9 December 2022 10:58
De meeste vrouwen in de studie konden hun kinderwens vervullen. beeld Positive-studie
De meeste vrouwen in de studie konden hun kinderwens vervullen. beeld Positive-studie

Dat blijkt uit de resultaten van de Positive-studie, een wereldwijd academisch onderzoek. De resultaten van de Positive-studie werden deze vrijdag gepresenteerd tijdens het 2022 San Antonio Breast Cancer Symposium.

Ongeveer 20 procent van alle vrouwen met borstkanker krijgt deze diagnose tijdens de vruchtbare jaren. Vruchtbaarheid en zwangerschap kunnen bij deze vrouwen belangrijke zorgen zijn. Onderzoekers ontdekten dat jonge vrouwen met borstkanker die hun hormoontherapie onderbraken om zwanger te worden, dit veilig konden doen. Het percentage vrouwen bij wie de borstkanker terugkwam na het onderbreken van de hormoontherapie, was vergelijkbaar met dat van vrouwen die hun behandeling niet hadden onderbroken. De meeste vrouwen in de studie konden hun kinderwens vervullen en gezonde baby’s ter wereld brengen.

Hormoongevoelig

De meeste jonge vrouwen met beginnende borstkanker hebben een hormoongevoelige kanker, wat betekent dat de kankercellen door hun eigen hormonen worden gevoed. Deze vrouwen krijgen daarom een hormonale behandeling om de natuurlijke productie van hormonen te blokkeren en zo het risico op terugkeer van de kanker te verkleinen. Hormoontherapie kan gedurende vijf tot tien jaar worden voorgeschreven en heeft een invloed op de eierstokken, waardoor conceptie tijdens de behandeling wordt voorkomen.

Van december 2014 tot december 2019 registreerden 518 vrouwen van 42 jaar of jonger die zwanger wilden worden zich voor de studie. Hiervoor gingen ze ermee akkoord de hormoontherapie ongeveer twee jaar te pauzeren om te proberen zwanger te raken. Aan deze studie namen patiënten deel uit 116 ziekenhuizen, uit twintig verschillende landen en vier continenten.

Olivia Pagani, internationaal studievoorzitter van Positive, zegt over het onderzoek: „De primaire resultaten van de studie bevestigen dat zwangerschap een realistische doelstelling kan zijn voor vrouwen die een hormoongevoelige borstkanker hebben gehad. De resultaten doorbreken definitief het taboe dat het krijgen van een baby het risico kan verhogen dat de kanker terugkomt.”

Richard Gelber, als statisticus betrokken bij het onderzoek, zegt: „Een wereldwijde samenwerking was nodig om deze belangrijke vraag te beantwoorden. Door borstkanker getroffen jonge vrouwen wereldwijd kozen ervoor om hun hormonale behandeling tegen kanker te onderbreken om hun kinderwens te voltooien, zonder bewijs dat deze keuze hun risico op een terugkeer van borstkanker niet zou verhogen. De resultaten van de studie kunnen deze vrouwen nu geruststellen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer