Australische jongere bereid religieuze opvatting aan te passen
Australiërs hebben een positief beeld van christenen en zijn bereid geloofsgesprekken met hen te voeren. Tegelijkertijd laat het christendom volgens hen op sommige gebieden een slechte invloed zien.
Dat blijkt uit een rapport van het Australische onderzoeksbureau McCrindle dat onlangs werd gepubliceerd.
Het rapport, dat de titel ”Het veranderde religieuze landschap in Australië” draagt, laat zien dat bijna de helft van de Australiërs zich „identificeert met het christendom”. Van hen bezoekt 34 procent ten minste eenmaal per maand een christelijke kerk.
Het onderzoek werd in augustus uitgevoerd onder 2008 Australiërs van 18 jaar en ouder. Een derde van hen noemt zich atheïst of agnost.
Uitnodiging
Jongere Australiërs identificeren zich minder snel als christen dan ouderen. Tegelijkertijd staat deze groep 18- tot 27-jarigen er het meest voor open om hun religieuze opvattingen te veranderen. Ze kijken over het algemeen positief naar het werk dat door de kerk wordt gedaan. Meer dan de helft van hen zegt bereid te zijn een kerkdienst bij te wonen als zij daar persoonlijk voor uitgenodigd worden.
Hypocrisie
De onderzochten zijn niet onverdeeld enthousiast over de kerk. Veel Australiërs kunnen zich niet vinden in de standpunten van de kerk over homoseksualiteit. Daarnaast wijst men misbruik, hypocrisie en het „veroordelend neerkijken op anderen” aan als de negatieve invloed van de kerk.
In een reactie op het onderzoek zei Sophie Renton, directeur van McCrindle: „Hoewel minder mensen zich met het christendom identificeren, staat men nog steeds open voor het geloof. Het is belangrijk dat mensen die niet gelovig zijn, christenen in hun buurt zien die oprecht het geloof belijden. Het investeren in echte relaties en het werken aan gezonde gemeenschappen is essentieel voor het creëren van mogelijkheden om de kerk op te bouwen.”