Buitenland

Amerikaans ruimteschip kan beginnen aan terugreis van maan

Het nieuwe Amerikaanse ruimteschip dat bezig is aan een proefvlucht naar de maan kan donderdag beginnen met de terugkeer naar de aarde. Het onbemande vaartuig doet het beter dan verwacht, zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het is de bedoeling dat de Orion op 11 december in de Grote Oceaan plonst.

ANP
1 December 2022 11:42

Het ruimteschip bevindt zich nu in een baan rond de maan, op zo’n 400.000 kilometer van de aarde en ongeveer 80.000 kilometer van de maan, met een snelheid van zo’n 3300 kilometer per uur. Donderdag om 22.53 uur Nederlandse tijd moeten de motoren aangaan, zodat het vaartuig de baan kan verlaten. Daarna maakt hij een duikvlucht langs de maan. Die slinger moet hem genoeg snelheid geven om los te komen van de maan en de oversteek naar de aarde te maken.

De Orion werd op 16 november gelanceerd, zonder mensen aan boord. Bijna een week na vertrek maakte het ruimteschip een duikvlucht om in een ovale baan rond de maan te komen. Een week later bereikte het de verste afstand ooit voor een ruimtevaartuig dat is ontworpen om mensen te vervoeren. Het was toen op ruim 430.000 kilometer van de aarde.

De maanmissie is bedoeld om alle systemen in de capsule te testen. De volgende vlucht staat gepland voor 2024. Dan moet het ruimteschip met vier mensen aan boord rond de maan vliegen. Rond 2025 moeten mensen weer voet op de maan zetten, voor het eerst sinds 1972.

De Orion bestaat uit twee delen. In het voorste, Amerikaanse deel komen later de astronauten te zitten. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. Daaraan zitten ook de zonnepanelen, die zijn ontwikkeld en gebouwd door Airbus Nederland uit Leiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer