Kerk & religie

Stichting stopt met kerkdiensten in ziekenhuis Dordrecht

De stichting IRCAS, die de wekelijkse oecumenische dienst in het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht verzorgde, stopt daarmee, omdat nog slechts enkele patiënten de samenkomsten bijwoonden.

Van onze correspondent
30 November 2022 13:20
Het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht. beeld Wikipedia
Het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht. beeld Wikipedia

Al sinds de coronaperiode worden er op zondag geen kerkdiensten meer gehouden. In overleg met het ziekenhuis is nu besloten definitief met de diensten op te houden.

De voornaamste oorzaak van het geringe aantal patiënten is de doorgaans korte opnametijd van patiënten. „Vaak worden ze voor of tijdens het weekeinde ontslagen”, zegt voorzitter Hans de Goeij van IRCAS (Interkerkelijke Regeling Christelijke Erediensten Albert Schweitzerziekenhuis). „De patiënten die wél langer opgenomen zijn, zijn meestal te ziek om een kerkdienst bij te wonen. Ook volgen steeds meer patiënten de kerkdienst van hun eigen kerkelijke gemeente via tablet of mobiele telefoon. Veel kerken zenden die sinds corona ook via internet uit.”

Protestantse gemeenten en rooms-katholieke parochies in Dordrecht en omgeving werkten sinds 1987 samen voor de ziekenhuisdiensten. Zij leverden ook bij toerbeurt de voorgangers. Aanvankelijk waren er op zondag diensten op drie locaties: Dordwijk (later het Albert Schweitzerziekenhuis) en Amstelwijck (voorheen Refaja) in Dordrecht en het Sint-Jacobsziekenhuis in Zwijndrecht. In het laatste ziekenhuis was er bovendien een eucharistieviering op vrijdagochtend. Amstelwijck werd later gesloten en de diensten in Zwijndrecht vervielen toen in die vestiging in het weekeinde geen patiënten meer verbleven.

Bij IRCAS waren in de beginjaren circa 200 vrijwilligers betrokken, die patiënten naar de kerkzaal brachten of voor de muziek zorgden. Nu zijn er nog zo’n 80 vrijwilligers.

De diensten in het Albert Schweitzerziekenhuis werden de laatste jaren voor corona door circa 20 tot 40 kerkgangers bezocht. De Goeij: „Onder hen waren meestal niet meer dan drie tot vijf patiënten. Ook vrijwilligers, familieleden en kerkgangers van buitenaf woonden de diensten bij.”

Vorige week vrijdag was er voor alle betrokkenen bij de ziekenhuisdiensten een laatste kerkdienst als afsluiting. Het is wel de bedoeling dat de geestelijk verzorgers van het ziekenhuis in de toekomst op of rond kerkelijke hoogtijdagen een kerkdienst verzorgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer