Stijging consumentenprijzen belandt in iets rustiger vaarwater
Het dagelijks leven was in Nederland in november nog steeds fors duurder dan een jaar eerder. Wel stegen de prijzen minder sterk dan in oktober. Ook elders in de eurozone neemt de inflatie af.
De consumentenprijzen stegen deze maand met 11,2 procent in vergelijking met een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode. In oktober bedroeg de inflatie in Nederland nog 16,8 procent op jaarbasis.
De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit in de loop van het jaar sterk zijn gestegen. De hogere energiekosten werken ook door in de voedselprijzen. Niet alleen in Nederland maar in de hele eurozone betalen consumenten meer voor hun dagelijkse boodschappen.
Overigens stegen de energieprijzen in november op jaarbasis minder sterk dan in oktober. Dat heeft een dempend effect op de inflatie. De voedselprijzen stegen juist iets harder: met 12,5 procent ten opzichte van november 2021. In oktober was dat 11,5 procent.
President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank waarschuwde eerder deze week nog dat de inflatie waarschijnlijk nog niet over de piek heen is. De ECB heeft de rentes al meerdere keren verhoogd om de inflatie terug te brengen richting de 2 procent. In december zal de rente in de eurozone naar verwachting opnieuw worden opgeschroefd.
Het inflatiecijfer volgens de geharmoniseerde, Europese methode valt altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS. Dat cijfer verschijnt volgende week. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. De Europese methode is bedacht om de inflatie van verschillende landen makkelijker met elkaar te kunnen vergelijken.
In Duitsland bedroeg de inflatie volgens die methode in november 11,3 procent op jaarbasis, tegen 11,6 procent een maand eerder. Op basis van de eigen rekenmethode meldde het Duitse statistiekbureau Destatis dinsdag een inflatie van 10 procent. In oktober was nog sprake van een record van 10,4 procent. Duitsland is de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland.
Eerder dinsdag werd al bekend dat ook in België en Spanje de prijzen minder hard stegen dan eerder. Het dagelijks leven werd voor Belgen 10,6 procent duurder dan een jaar eerder. In oktober betaalden ze gemiddeld 12,3 procent meer voor hun dagelijkse inkopen. In Spanje waren de prijsstijgingen in november voor de vierde maand op rij minder hevig dan de voorafgaande maand. Hier stegen de consumentenprijzen met 6,8 procent, tegenover 7,3 procent in oktober. Voor de Spanjaarden betekende het de laagste inflatie sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne.