PolitiekAbortus

Kuipers: Ik sta pal voor toegankelijke abortuszorg

Zorgminister Kuipers is bereid de subsidieregeling voor abortusklinieken op te plussen als blijkt dat huisartsen een deel van de abortuspilbehandelingen gaan overnemen en de huidige tarieven daardoor niet meer toereikend zijn.

Redactie politiek
29 November 2022 21:21Gewijzigd op 30 November 2022 09:09
beeld Dirk Hol
beeld Dirk Hol

Die toezegging deed hij dinsdagavond in de Eerste Kamer. „Ik sta pal voor een goede, toegankelijke abortuszorg”, aldus de minister.

PvdA, GroenLinks, D66 en VVD willen de abortuswet zo aanpassen dat ook huisartsen de abortuspil mogen verstrekken. Volgens hen is die verruiming nodig om de keuzevrijheid van vrouwen te vergroten. Het gaat dan specifiek om vrouwen die een voorkeur hebben voor een zwangerschapsafbreking door de huisarts, bijvoorbeeld doordat ze weinig tijd hebben of de ingreep zo anoniem en onopvallend mogelijk willen laten doen.

De Eerste Kamer steunt op zich de gedachte achter het wetsvoorstel, maar diverse partijen vroegen Kuipers wel te reflecteren op de door abortusklinieken geuite zorg van omzetverlies. De bewindsman zegde daarop toe de financiële gevolgen van de wet goed te zullen monitoren. Eerder was er in de Tweede Kamer al ruime steun voor een motie van GroenLinks die daarop aandrong. Het gebaar van Kuipers trok uiteindelijk vrijwel alle partijen over de streep.

Ook als er signalen komen van individuele klinieken die in problemen dreigen te komen, zal het ministerie ingrijpen. Dat betekent echter niet dat de overheid het bestaan van elke kliniek op voorhand garandeert, waarschuwde Kuipers. „Het gaat erom dat er een goed dekkend netwerk moet zijn.”

D66, GroenLinks en SP vroegen Kuipers de gelegenheid te baat te nemen ook de financieringssystematiek van abortusklinieken te herzien. Nu worden die bekostigd uit een aparte subsidieregeling; iets waar het kabinet-Lubbers I in 1984 al toe besloot. Volgens de drie is abortus intussen echter een geaccepteerde behandeling met een breed draagvlak. Om die reden is het opnemen van de ingreep in de gangbare financiering van medische behandelingen op zijn plaats, zo menen de drie partijen, bijvoorbeeld via de Zorgverzekeringswet.

Kuipers bracht daar tegenin dat de vraag naar de manier van bekostigen los staat van de initiatiefwet van de vier partijen. Hij vindt het vroeg genoeg om daar in 2027 naar te kijken. In dat jaar wordt het functioneren van de abortuswet in brede zin opnieuw geëvalueerd. Na die toezegging trokken D66, GroenLinks en SP hun oproep in.

Kuipers bevestigde verder dat echografisch onderzoek voor het vaststellen van de zwangerschapsduur, voorafgaand aan de abortuspilbehandeling, in de toekomst niet meer de standaardpraktijk zal zijn. In diverse klinieken heeft het meten van de hCG-waarde in het bloed de functie van de echo overgenomen, aldus de bewindsman. Zodra die nieuwe praktijk voldoende is geëvalueerd zal de beroepsvereniging van abortusartsen, het NGvA, de methode verankeren in kwaliteitsrichtlijnen, aldus Kuipers.

Van de fracties die dinsdag meededen aan het debat toonden alleen ChristenUnie en SGP zich tegenstander van de initiatiefwet van PvdA, GroenLinks, D66 en VVD. De SGP ziet de wet als een nieuwe stap richting een voortgaande normalisering van abortus. Volgens de CU versterkt de wet wel de keuzevrijheid van vrouwen, maar ondernamen de initiatiefnemers niets om de stem van het ongeboren leven te versterken.

Meer over
Abortus

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer