Opiniecommentaar

China schiet met harde repressie in eigen voet

De China Daily, een door de Communistische Partij van China gecontroleerde krant, opende dinsdagmorgen met verhalen over een Chinees ruimtevaartprogramma en de betrekkingen tussen China en Mongolië.

Hoofdredactie
29 November 2022 11:14Gewijzigd op 29 November 2022 15:50
Demonstratie tegen het Chinese zerocovidbeleid buiten Columbia University in New York, maandag. beeld AFP, Kena Betancur
Demonstratie tegen het Chinese zerocovidbeleid buiten Columbia University in New York, maandag. beeld AFP, Kena Betancur

Prominent op de site stond bovendien een voorbeschouwing op het bezoek van de president van de Europese Commissie, Charles Michel, aan president Xi Jinping, donderdag. Over protesten tegen het zerocovidbeleid geen woord – enkel een algemeen bericht dat de overheid maatregelen tegen de verspreiding van het virus indien mogelijk tijdig zal opheffen.

De berichtgeving van de krant is allerminst richtinggevend, maar feit is dat er maandag in China nog maar weinig mensen de straat opgingen. Dat wil echter nog niet zeggen dat de angel eruit is. Demonstraties waren maandag nog nauwelijks mogelijk. In de grote steden was een massale politiemacht op de been om nieuwe samenscholingen te voorkomen. In Shanghai sloten agenten de route af waar de belangrijkste protesten waren.

De Chinese politie heeft „een enorme capaciteit (…) en de mogelijkheid van China om te voorkomen dat deze protesten zich uitbreiden is tamelijk groot”, benadrukte onderzoeker Drew Thompson op de BBC.

Daarnaast zet China het aloude propagandaplaatje op dat de protesten door „het buitenland” zijn geïnitieerd om China te destabiliseren. Wie protesteert, ondermijnt dus feitelijk het eigen vaderland. Het is echter de vraag in welke mate Chinezen hier nu intuinen. De onafhankelijke krant South China Morning Post schreef dinsdag dat het publieke geduld met de zeer strenge Covidmaatregelen simpelweg op is.

De interne positie van president Xi Jingping zal echter niet zo snel wankelen – het laatste partijcongres heeft zijn macht enkel verder geconsolideerd. Op het internationale toneel staat de president echter onmiskenbaar voor grote uitdagingen, waar de protesten niet bij helpen. Zo zei de Britse premier Rishi Sunak maandag dat „het gouden tijdperk” in de betrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en China voorbij is. In zijn eerste rede over buitenlandse politiek bestempelde hij het aangaan van nauwere economische betrekkingen met China als „naïef”. Peking noemde hij „een systematische uitdaging aan onze waarden en belangen”.

De Nederlandse veiligheidsdiensten waarschuwden intussen voor toenemende dreiging van Rusland en China in Nederland. China is volgens de diensten de grootste bedreiging voor onze kennisveiligheid: Peking lift graag mee op de Nederlandse kennis op het gebied van met name technologie.

De China Daily sprak de verwachting uit dat de betrekkingen tussen de EU en China met het bezoek van Charles Michel een flinke boost zullen krijgen. Tegen de achtergrond van de protesten is de druk op Michel echter groot om de fluwelen handschoenen thuis te laten. Sommige EU-politici en diplomaten verlangen zelfs dat Michel thuis blijft. Met de strenge repressie schiet Peking dus ook in eigen voet.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer