Kandidaat steunt „agressief verhoren”
De door president Bush voorgedragen opvolger van minister van Justitie John Ashcroft, Alberto Gonzales (49), heeft bij zijn eerste ondervraging door de commissie van justitie van de Amerikaanse Senaat zijn steun uitgesproken voor het „agressief verhoren” van terreurverdachten.
Gonzalez was als juridisch topadviseur van Bush een van de bedenkers van de verhoormethodes die volgens Democratische tegenstanders neerkomen op het martelen van verdachten.
Gonzales ontkende dat. „In ben mij ervan bewust dat ik in mijn nieuwe rol niet alleen het Witte Huis vertegenwoordig, maar de Verenigde Staten en hun bevolking”, aldus de kandidaat-minister. Volgens hoge Democraten in de commissie voor justitie brengt het beleid om onder meer de terreurverdachten in het gevangenkamp bij de marinebasis Guantanamo in Cuba aan zeer harde verhoormethodes bloot te stellen het leven van Amerikanen elders in gevaar.
Volgens senator Edward Kennedy komt het beleid van de regering-Bush neer op het georganiseerd schenden van de mensenrechten en het negeren van de rechten van gevangenen die zijn neergelegd in de Conventies van Genève. „Bent u voorstander van het martelen van gevangenen?” vroeg commissievoorzitter Arlen Specter Gonzales dan ook op de man af. „Absoluut niet”, zei Gonzales, die stelde gewalgd te hebben van de foto’s van de mishandeling van gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad. De verwachting is dat Gonzales ondanks verzet van een flink deel van de Democraten zonder problemen door de benoemingsverhoren zal komen.
Gonzales geldt als een no nonsens-hardliner die aan de zijde van Bush zich vanuit een arm milieu opwerkte naar de top van de Amerikaanse politiek.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat een nieuw onderzoek instellen naar beschuldigingen dat gedetineerden op de marinebasis Guantanamo Bay in Cuba worden mishandeld. Dat heeft de BBC donderdag bericht.
Generaal Bantz Craddock, hoofd van het Amerikaanse Southern Command, waaronder Guantanamo Bay valt, heeft dit bevolen. Hij besloot hiertoe nadat agenten van de federale recherche (FBI) in e-mails eerder hadden geklaagd over de ondervragingsmethoden van het Pentagon. De afgelopen jaren zijn herhaaldelijk beschuldigingen geuit dat de gevangenen van Guantanamo Bay worden gemarteld.
Na de oorlog in Afghanistan in 2001, toen de Amerikanen het Taliban-regime verdreven, werden honderden Afghaanse strijders en leden van de terreurgroep al-Qaida naar de Amerikaanse basis overgebracht. Momenteel bevinden zich er nog 550 gedetineerden. Het Pentagon zei altijd dat het zijn gevangenen goed behandelt. Eerdere onderzoeken naar de aantijgingen stelden de critici niet tevreden.