CU: Meer geld en aandacht voor theologie

CU-Kamerlid Bruins, beeld ANP, Martijn Beekman.

De ChristenUnie vindt dat het kabinet meer geld een aandacht moet geven aan de geesteswetenschappen, waaronder theologie, religiewetenschap en talen.

Dat blijkt uit een motie die CU-Kamerlid Bruins woensdag in de Tweede Kamer indiende tijdens een debat over het wetenschapsbeleid. Kamerleden van CDA, SP en GroenLinks ondertekenden de Kameruitspraak.

Bruins vindt dat sommige richtingen van de geesteswetenschappen weliswaar van hoge kwaliteit zijn, maar “een kwetsbare omvang hebben”. Het CU-Kamerlid verzoekt daarom minister Van Engelshoven om in de toekomst voldoende aandacht en ondersteuning aan de geesteswetenschappen te geven.

Bruins: “Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat er bij de investeringen in het wetenschappelijk onderzoek voldoende oog is voor de bijzondere waarde - wetenschappelijk én maatschappelijk - van de geesteswetenschappen.”

In de plannen van het kabinet is per jaar 10 miljoen euro extra te verdelen over de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen. Deze investering komt bovenop de 130 miljoen euro per jaar die het huidige kabinet over de volle breedte van het wetenschappelijk onderzoek investeert.