Zwetende Afrikanen in het Koninklijk Paleis

Paleis op de Dam in Amsterdam Foto ANP ANP

AMSTERDAM (ANP) – Het Koninklijk Paleis in Amsterdam was woensdag even het toneel van drie half ontblote leden van de Zawose Family uit Tanzania. Met hun traditionele muziek van het Wagogovolk zorgden ze voor een broeierige sfeer tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Zilveren Anjers, de onderscheiding voor mensen die zich inzetten voor cultuur en natuur.

Het optreden sloot goed aan bij de inspanningen van huisarts Rob Lokin, een van de vier personen die door koningin Beatrix een Zilveren Anjer kreeg opgespeld. Lokin is al twintig jaar lang de drijvende kracht achter een Afrikafestival in Overijssel.

De vorstin onderscheidde ook Ria Geluk, initiatiefnemer van het Watersnoodmuseum in Zeeland. Jan Sonneveld kreeg een Anjer, omdat hij bijna 20.000 kerken in een database heeft vastgelegd en Ena Dankmeijer-Maduro omdat zij de cultuur en geschiedenis van Curaçao en de Nederlandse Antillen levend houdt.

Het was woensdag de 61e keer dat de Zilveren Anjers werden uitgereikt. Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent de onderscheiding sinds 1950 jaarlijks toe aan personen die zich minstens tien jaar lang vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor cultuur of natuurbehoud in Nederland of de Nederlandse Antillen en Aruba. Prins Bernhard reikte de onderscheidingen uit tot zijn overlijden in 2004. In 2005 heeft koningin Beatrix deze taak overgenomen.

De Anjer is een eerbetoon en geen prijs. Er is geen geldbedrag aan verbonden.