Weinig vuurwerk verwacht op eerste 5G-veiling

Tijdens de veiling voor frequenties voor onder meer 5G wordt deze week weinig vuurwerk verwacht. De grote drie telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hebben aangegeven mee te doen, maar geen andere partijen. Het bedrag dat de Nederlandse staat ophaalt, ligt dan naar verwachting niet veel hoger dan het minimum van ruim 900 miljoen euro.

„Het lijkt er niet op dat er verassingen staan te gebeuren”, zegt Tim Poulus van marktonderzoeker Telecompaper. Hij wijst op het relatief hoge minimumbedrag. „Dat lijkt wel aan te geven dat de overheid er niet in geslaagd is om meer bieders te vinden.” Bovendien zijn de regels van de veiling zo opgezet dat geen van de partijen alle beschikbare frequenties kan kopen. „Als ze verstandig bieden en elkaar wat gunnen, kan het snel voorbij zijn.”

De veiling van dit jaar is dan ook een opmaat voor de veiling van frequenties op de 3,5 GHz-band. „Die frequenties zijn geschikter voor het behalen van de hoge snelheden die bij 5G worden beloofd”, legt Poulus uit. „De golven reiken wel minder ver, dus zijn er meer antennes nodig.” Die frequenties worden op zijn vroegst volgend jaar geveild.

Wanneer een uitslag te verwachten valt, is nog niet bekend laat het Agentschap Telecom weten. Na de eerste ronde die maandag begonnen is, volgt nog een toewijzingsronde. Op zijn vroegst komt daardoor eind deze week een resultaat naar buiten.