Waanzinnige voorspelling: renteverhogingen ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) begint komend jaar met renteverhogingen. Aan het eind van het jaar staat de beleidsrente in Europa zelfs weer boven het nulpunt. Dat is een „waanzinnige voorspelling” van de Deense Saxo Bank.

Financiële instellingen komen rond het jaareinde traditioneel met verschillende voorspellingen naar buiten, die „met een knipoog” bekeken moeten worden. Ze zijn geen onderdeel van officiële voorspellingen, maar worden op de financiële markten altijd met plezier gelezen.

Ook vermogensbeheerder Jupiter deed een aantal opvallende voorspellingen. Ook zij keken naar de ECB en verwachten dat het opkoopprogramma wordt beëindigd. Daar komen andere stimuleringsmaatregelen voor in de plaats als investeringen in de zorg, infrastructuur of vergroening van de economie.

Volgens Saxo is ook de „winter” in de techsector aanstaande, waarbij chipbedrijven klappen krijgen. De hype rond kunstmatige intelligentie komt plots tot stilstand. Grote techjongens als Facebook, Microsoft en Google weten het nog wel te redden.

Ook de kans op een herverkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump slinkt doordat de VS blijven kampen met grote handelstekorten. Hij besluit tot de introductie van een speciale ‘America First’-belasting, ten gunste van bedrijven die in de VS produceren met nieuwe ruzies met handelspartners tot gevolg.

De Democraten winnen volgens de prognose de verkiezingen. Ze krijgen daarbij ook de controle over zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat, waarbij vrouwen en millennials het verschil maken. Direct duiken ook discussies over het zorgstelsel en medicijnprijzen op, met koersverliezen voor de farmasector tot gevolg.

De analisten van Jupiter denken dat de Republikeinse partij in de VS zijn handen aftrekt van Trump. Dan zou Elizabeth Warren president worden. Maar de Democraten krijgen niet alle macht in handen, de Republikeinen houden de meerderheid in de Senaat waardoor het Amerikaanse beleid in het midden blijft.

Verder stapt Hongarije uit de Europese Unie, aldus Saxo. Voor de Hongaarse economie is het allemaal niet best. Kapitaal stroomt het land uit en de lokale forint keldert.