„Vogelgriep is uiteindelijk gevolg van de zonde”

Bij dierenhandel Hoogendoorn in Stolwijk is donderdag het vogelgriepvirus aangetroffen. “Het doet pijn als 6600 prachtige, kerngezonde dieren worden afgemaakt. Als je dan beseft dat dit door onze zonden komt, is het dubbel triest.”

Eigenaar Koos Hoogendoorn (51) is aangeslagen. “In 2003 en 2014 hebben we hier veel beperkingen gehad toen er vogelgriep heerste. Toen kwam het hier niet. Nu we wel zijn getroffen, is dat heel heftig. Je denkt dat je er iets van weet, maar het ervaren is totaal iets anders dan dénken het te weten.”

Alle 6600 dieren met veren werden donderdagmiddag door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd. Om welke variant vogelgriep het gaat is nog niet bekend. “Duidelijk is wel dat het een agressieve vorm is”, aldus Hoogendoorn. “Mijn bedrijfsleider wilde woensdagmorgen een aantal eenden vangen voor de handel. In één hok vond hij 25 dode eenden, terwijl bij andere vreemde zenuwtrekken te zien waren en ook snel dood gingen.”

Zes uur nadat er monsters waren genomen, bleek het inderdaad om vogelgriep te aan. Buurtbewoners hadden eerder deze week al dode eksters, meeuwen en blauwe reigers in de natuur aangetroffen. “Dan weet je dat het gebeuren kan.”

Omdat er geen andere pluimveehouders binnen een straal van een kilometer liggen, hoeft de NVWA geen ander pluimvee preventief te laten doden. Een pluimveebedrijf op minder dan drie kilometer van de dierenhandel wordt wel onderzocht.

De dierenhandel in Stolwijk, met een dierentuin van zo’n 20.000 vierkanten meter, bestaat voor minimaal 90 procent uit gevederde dieren. “Je kunt dus stellen dat ons bedrijf zo goed als leeg is. Hoe het verder moet weet ik niet. Op dit moment doen we wat we doen moeten, het personeel opvangen en zorgen dat alles netjes verloopt.” Zodra de dieren geruimd zijn, zal een ontsmettingsprocedure volgen.

Volgens Hoogendoorn is ook onder het personeel en de familie de verslagenheid groot. “Voor ons telt op dit moment alleen de emotionele schade. We werken ook samen met mensen met een beperking. Voor hen is dit gebeuren extra moeilijk.” Hoogendoorn weet dat de waarom-vraag niet verder helpt. “Wij mensen willen altijd alles maar begrijpen en beheersen. Maar dat gaat niet.”

Hoe Hoogendoorn, familie en personeel nu Kerst tegemoet gaan? “Dat is een goede vraag. Weet u, de dingen staan niet los van elkaar. Veel weet ik niet, maar één ding wel: we hebben een God in de hemel Die zorgt. En Hij zal dat blijven doen. Dáár geloof ik in. We hopen ondanks alles een goede Kerst te mogen beleven.”

Hoogendoorn wil er graag nog iets aan toevoegen. “Dieren zijn geen mensen hoor, begrijp me goed. Maar het doet mij dubbel pijn als ik besef dat de schepping lijdt onder onze zonden. Nu worden 6600 prachtige dieren afgemaakt. Waarom? Om ons mensen. Dat is de diepe oorzaak.”